Resultatet från Liv och hälsa Ung 2017 är färdigt

2017-08-24

killar i gräs, ungdomar ligger med skor i gräset

Undersökningen Liv och hälsa Ung 2017 genomförs i samarbete mellan Region Uppsala och länets kommuner. I Knivsta har elever i årskurs 7 och 9 fått svara på frågor om sin hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Undersökningen har genomförts vartannat år sedan 2005.

- Liv och Hälsa Ung är en undersökning som används mycket i vår organisation och den är ett bra och uppskattat verktyg. Utifrån resultatet från föregående undersökning har både utbildningsnämnden och utbildningskontoret arbetat intensivt med hälsofrågor och det pågår just nu en stor satsning på hälsofrämjande förskola och skola i Knivsta kommun, säger Hans Åhnberg, utbildningschef i Knivsta kommun.

I korthet visar resultatet från årets undersökningen att rökning minskar, men att ungdomar mår något sämre och upplever en lägre grad av trygghet än tidigare. Tjejer mår sämre än killar.

- Vi har precis fått tillgång till resultatet.  Nu ska vi noggrant analysera vad som ligger bakom de här siffrorna och tillsammans med utbildningsnämnden arbeta med de här frågorna. De resultat som visar på en negativ utveckling tar vi självklart på stort allvar.

- Det är otroligt viktigt att vi i skolan ger barn och ungdomar verktyg att ta ansvar för sin egen hälsa genom livet, säger Hans Åhnberg, utbildningschef i Knivsta kommun.

Ta del av undersökningen och resultaten via länken till höger.

• Senast uppdaterad 24 aug 2017