Qayoom och Mustafa utsedda till årets hjälpsammaste ungdomar av sina kompisar

2017-12-19

Qayoom Baskshi och Mustafa Rasul  två hjälpsamma grabbar.

Qayoom Baskshi och Mustafa Rasul som båda fått utmärkelsen som extra hjälpsamma kompisar.

Qayoom Baskshi och Mustafa Rasul är två extra schyssta och hjälpsamma kompisar. Det tycker kompisarna på kommunens HVB - Hem för vård- eller boende - för ensamkommande ungdomar, där alla bor.

Det snöar ute när vi träffas där för att prata lite. Båda två blev så glada över utmärkelsen som de fått av sina kompisar och blev nästan lite generade på frågan vad som gjorde att just de blev nominerade.

Deras kompis Navid berättar att de alltid ställer upp.  När han hade sin födelsedagsmiddag hjälpte de till att laga all mat och tog rätt på köket efteråt.
- De hjälper helt enkelt till med allt, säger Navid.

Snart är det jullov från Sjögrenska gymnasiet och SPRINT-programmet. Då kommer de att hälsa på sina vänfamiljer som de har här i Knivsta. Verksamhetens arbete med integration är viktig för det goda resultat som gör att ungdomar trivs här och känner hopp inför framtiden.

- Tibax Bahati, som arbetar med ensamkommande berättar att arbetet med medskapande och förståelse främjar allt som är positivt. Det lär ungdomarna ett gott beteende och vikten av att ge varandra positiv feedback. Det är extra viktigt när någon har gjort något riktigt bra. Därför föddes tanken att utse ”Årets mest hjälpsamma ungdom”.

- Vårt boende är lika fint nu som när vi startade för tre år sedan. Inte någon skadegörelse, inte ens ett glas har gått sönder. Det är väl om något ett fint betyg på vårt arbete, säger Tibax Bahati.

Anknytning, förtroende och tillit – ledord i ett fungerande arbetssätt

Ulla Rodestam Örsell, chef för enheten för nyanlända berättar att ett väl fungerande demokratiarbete är en långsiktig process för att bygga förtroende och tillit. I kommunens HVB, använder personalen ett anknytnings- och relationscentrerat arbetssätt. I boendet lever ensamkommande ungdomar som flytt till Sverige för att kunna skapa sig en väl fungerande framtid. Alla har olika bakgrund och kommer från länder som under lång tid drabbats av krig och våld. Medarbetarna har lång erfarenhet av arbete med människor i utsatta situationer och svåra förhållanden.

Det här arbetssättet har hjälpt till att få en bra relation och dialog med ungdomarna som kan lita på de vuxna och förstår att det inte blir svikna även om svaret blir ett nej.

- Vi pratar inte i termer personal och boenden här är det våra förnamn som gäller. Vårt ledarskap bygger på öppenhet och tillit vilket leder till ett hållbart samarbete, säger Tibax Bahati.

Arbetet är ett demokratiarbete för att ge ungdomarna kunskap och förståelse för olika ords betydelse och innebörd och kunna lita på att man gör det här tillsammans.  Det handlar mycket om att förstå hur och var beslut fattas och att alla är en del av den demokratiska processen.

- Om vi säger vänta betyder det att hjälpen inte kommer omedelbart.  Det kanske dröjer men de vet att de får hjälp. Vi måste också kunna säga nej och att ett nej accepteras. Det här är en process att arbeta med och vi i personalen gör det inte för ungdomarna, vi gör det tillsammans, berättar Tibax Bahati

Arbetssättet handlar om alla tillsammans och inte bara en enskild individ i gruppen.

- Våra ungdomar har lärt sig att dela, sitta tillsammans och ha roligt. Men något som är ännu viktigare är att ställa upp för varandra och hjälpa varandra i vardagslivet. Det är mycket skratt och många kramar på jobbet, berättar Ulla Rodestam Örsell.

Knivsta kommun har ett gott samarbete med civilsamhället. Ungdomarna är delaktiga i aktiviteter som pågår i kommunen oavsett om det gäller fritidsaktiviteter, språkcafé eller en myskväll hemma hos vänfamiljen.

• Senast uppdaterad 20 dec 2017