Kommunens nationaldagsfirande

2017-06-07

Deltagare under nationaldagsfirandet

Nationaldagen inleddes med en ceremoni för nya medborgare och fortsatte under eftermiddagen med nationsdagsfirande ute i Husby Långhundra tillsammans med HusabyMarken.

Ceremoni för nya medborgare

Vid en ceremoni i Knivsta kommunhus kl 11.30 välkomnades nya svenska medborgare till kommunen. Kommundirektör Lena Fransson och kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Gunnar höll tal.

Bland annat uttryckte de sin och Knivsta kommuns uppskattning över att det bland kommunens invånare finns människor av olika nationaliteter. Sammanlagt fick 59 personer i Knivsta kommun svenskt medborgarskap under 2016.

Kommunen överlämnade minnesbevis och en bordsflagga av trä. Prismakören sjöng under ledning av Martina Möllås och Knivstas egen fanfar framfördes av trumpetare från Knivsta kulturskola. Två av Knivsta kommuns nya svenska medborgare är Yupapan Sanggaaew och Onyedimma Matthew.

Nya medborgare 2016

Högtidligt nationaldagsfirande med hyllningar

Nationaldagsfirandet i Husby-Långhundra inleddes traditionsenligt med flaggparad från kyrkan kl 15. Tillsammans tågade man bygatan fram till Tilasgårdens tun där firandet vidtog med tal, sång och prisutdelningar.

Nationaldagstalet hölls av kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Anne-Marie Morhed. Hela talet kan du läsa här på webben.

Knivsta kammarkör sjöng och tillsammans med alla deltagare avslutades ceremonin med nationalsången.

Knivsta kammarkörTvå riddarhästar

Årets Knivstabo

För sin drivkraft och förmåga att förena knivstaborna och sätta Knivsta på kartan belönas motor-entusiasten och tävlingsledaren Christer Eriksson med utmärkelsen Årets Knivstabo.

Motiveringen lyder:

”Den anrika tävlingen Novemberkåsan genomfördes 2016 i Knivsta. Som initiativtagare, drivkraft och tävlingsledare mobiliserade Christer Eriksson både frivilliga funktionärer, markägare och andra intressenter. Resultatet blev en folkfest för knivstaborna att minnas och att vara stolta över.

Tävlande, motorförbund och publik vittnar om ett välordnat arrangemang utöver det vanliga. Genom sitt engagemang har Christer Eriksson bidragit till att sätta Knivsta på kartan långt utanför motorsportens gränser. ”

Utmärkelsen delades ut för tredje gången.

Christer Eriksson årets Knivstabo

Hyllade ungdomar

En tradition vid nationaldagsfirandet är också att hylla ungdomar som utmärkt sig extra inom något område.

I år hyllades Lilja Östervall Lyngbrant för sina fina resultat i taekwondo på lokal, nationell och internationell nivå. Hon har dessutom utmärkt sig som skådespelare på film och i radio.

Priset delades ut av Niclas Uggla, kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande.

Hyllad ungdom Lilja

• Senast uppdaterad 7 jun 2017