Vänskapsdagen i Knivsta 6 maj

Deltagare under föreläsningen

Vilken dag, vilken glädje, engagemang, skratt och gemenskap. Vänskapsdagen var öppen för alla och under dagen kom drygt 350 personer som bor både i Knivsta och närliggande kommuner. Här fanns något som passade alla oavsett ålder. Civilsamhället med våra frivilligorganisationer tillsammans med kommunen blev så glada att så många kom till Vänskapsdagen.

En helt otrolig uppslutning, det var så roligt att träffa alla och det var fantastiskt med så många som ställde upp och bidrog till att dagen fylldes av aktiviteter, säger Emelie Matkala Nylander och Elin Boyer från Knivsta kommun.

Redan på förmiddagen träffades frivilliga, representanter från civilsamhället verksamma i Knivsta samt anställda i kommunen för att få information om bland annat mottagandet av nyanlända. Information om människor på flykt, hur asylprocessen går till, arbetsförmedlingens uppdrag och kommunens mottagande av nyanlända.

- I fokus var också att skapa utrymme för en mötesplats för knivstabor, oavsett hur du flyttat hit, och visa på det engagemang som finns där alla behövs, säger Elin Boyer, frivilligsamordnare i Knivsta kommun.

Aktiviteter och möten för alla

Dörrarna till kommunhuset öppnades klockan 12 och Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande inledde dagen och hälsade alla välkomna. Därefter fick alla organisationer som var med och arrangerade dagen kort berätta om sin verksamhet. Det var Rädda Barnen, Röda Korset, Gredelbykyrkan, NBV Svenska kyrkan, Tillsammans för Knivsta, DUF och Samordningsförbundet i Uppsala län. Doreen Månsson, programledare och debattör höll en inspirerande föreläsning om varför ”Olika barn leka bäst”.

Utanför Tilassalen var det fullt med olika stationer med massor av spännande prova-på-aktiviteter. Röda Korset och Majblomman, Vänfamiljer och Friluftsfrämjandet var några av deltagarna. Utanför den södra entrén till kommunhuset kunde du prova på basket eller känna på hur det var att köra brandbil.

Vänskapsdagen kom till för att vi ser att det finns ett behov av mötesplatser i Knivsta, men också för att få berätta om alla olika aktiviteter som redan finns i kommunen. Vi i kommunen har ett nära och gott samarbete med våra frivilligorganisationer, sammanslutningar och församlingar och vi gör den här vänskapsdagen tillsammans, säger Elin Boyer.

Vänskapsvärdar och Språkvärdar

Under sen eftermiddag och kväll ökade feststämningen med hiphop och spontandans från många olika länder runt om i världen.

Förutom frivilligorganisationerna som deltog med ett stort engagemang fanns det vänskapsvärdar som hjälpte till, visade tillrätta, svarade på frågor eller hjälpte till med fikat. Dessutom fanns det även flera språkvärdar som förutom svenska pratade flera olika språk - allt för att hjälpa till och öka gemenskapen mellan alla som kom till Vänskapsdagen.

Ansikstmålnging_handmålning
Det var många som ville prova på ansiktsmålning - fas det gick ju lika bra med
handmålning.

Björnen från Röda Korset
Vilken skön stil på björnen, det var många som ville säga hej!

Barn i brandbil

Här kanske vi ser en blivande brandman.

Basket utanför kommunhuset

Ett härligt basketgäng.

Doreen Månsson
Vänskapsdagen inleddes med en inspirerande föreläsning av Doreen Månsson.

Vackra tjejer i vackra kläder

Vilka härliga tjejer och fantastiska färger!

Föreningslivet i Knivsta

Skogsmulle från friluftsfrämjandet berättar för Knivsta idrottsklubb, vad man kan
hitta i naturen.

Somaliska föreningen
Spännande och fina saker från en av arrangörerna DUF.

Vika en Loppa tillsammans

Så här viker man en Loppa, klart att kompisen visar hur det går till.

• Senast uppdaterad 8 maj 2017