Till undermeny Karta Kontakt

Lärlingsutbildning som ger goda chanser till jobb

elev sjögrenska

 

Nu är gymnasievalet i full gång och många niondeklasselever gör sitt val till gymnasiet. I Knivsta kommun finns Sjögrenska gymnasiet med fyra yrkesprogram. Här erbjuds lärlingsutbildningar som ger goda chanser till jobb direkt efter examen.  

Sjögrenska gymnasiet 420

Trygghet ger bra förutsättning för att lära

I en tegelröd byggnad intill Thunmansskolan ligger Sjögrenska gymnasiet. Rektor här sedan fyra år tillbaka är Tomas Henriksson, som själv har jobbat som lärare på skolan i bland annat matematik och idrott och hälsa. 
När skolan startade 2005 gick ett 10-tal elever här – sedan dess har gymnasiet bytt inriktning och vuxit – idag inrymmer den drygt 100 elever och 18 anställda. Ungefär hälften av eleverna kommer från Knivsta och resten pendlar hit från kringliggande kommuner. 

- Det är en ganska liten skola så alla känner alla här – vilket ger en väldig trygghet, och bra förutsättningar för att lära, berättar Tomas Henriksson. 
Här erbjuds idag fyra nationella yrkesutbildningar samt introduktionsprogram. Beroende på vilket program man läser kan man få jobb som till exempel undersköterska, barnskötare, butikssäljare eller personbilsmekaniker. 

elev på praktik sjögrenska

Alla yrkesprogram är lärlingsutbildningar vilket innebär att hälften av utbildningen sker på en arbetsplats tillsammans med en eller flera handledare. Praktiken sker löpande under hela utbildningen under två till tre dagar varje vecka. Praktikplatserna är bland annat matvarubutiker, klädesbutiker, förskolor, förskoleklasser, idrottsanläggningar, äldreboenden, Akademiska sjukhuset och bilverkstäder. Alla elever har också en mentor som det har täta kontakter med, både i skolan och på arbetsplatsen. 

Nära samarbete med yrkesbranscherna

- Det bästa med den här skolan är att eleverna får väldigt mycket arbetslivserfarenhet och att vi har ett nära och bra samarbete med de olika yrkesbranscherna. Som elev på Sjögrenska gymnasiet får du snabbt en inblick i arbetslivet och vilka krav som ställs. Du får stor erfarenhet och utvecklar dina kunskaper i det riktiga arbetslivet. Många av skolans elever har jobb när de tar studenten, berättar Tomas Henriksson.
Alla yrkesprogram är treåriga och på alla program ges eleverna möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.

- Syftet med vår utbildning är ju att man ska vara redo att börja en anställning när man är klar. Men om man vill hålla dörren öppen till att kunna läsa vidare på högskola eller universitet senare så erbjuder vi den möjligheten också.  Här kan man välja att läsa de kurser som ger grundläggande behörighet, säger Tomas Henriksson.

Om man är nyfiken på skolan och utbildningarna och vill veta mera kan man kontakta skolans studie- och yrkesvägledare. 
- Vi tar emot elever och föräldrar på studiebesök för att man ska få en chans att i lugn och ro bekanta sig med skolan, säger Tomas Henriksson.  

elever och lärare sjögrenska gymnasiet

De här programmen erbjuds på Sjögrenska gymnasiet:

Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet
Inriktning : Pedagogiskt arbete
Inriktning: Fritid och hälsa
Fordons- och transportprogrammet
Inriktning: Personbil
Handels- och administrationsprogrammet
Inriktning: Handel och service
Vård- och omsorgsprogrammet

Introduktionsprogram

Programinriktat val
Individuellt alternativ
Språkintroduktion
Yrkesintroduktion

 

Läs mer via länken till höger. 

  • Senast uppdaterad 6 feb 2019