Ekar angripna av mal även i år

2019-07-08

ek med bruna blad

Ekar angripna av snedstreckad ekstyltmal. Bilderna är tagna på Brunnbyvägen och utanför brandstationen.

Liksom förra året är de flesta av kommunens ekar i sommar angripna av den snedstreckade ekstyltmalen. Det är en liten insekt som lägger sina ägg i bladen på ekarna. Malen är en så kallad lövminerare, vilket innebär att larverna lever inuti bladen. Ekarnas blad blir brunfläckiga av larverna verksamhet.

Även om angripna ekar ser ut att må dåligt, så tar inte träden ta någon egentlig skada av snedstreckad ekstyltmal. Trots att bladen blir missfärgade så finns det gröna ytor kvar, och det räcker för att ekarna ska kunna bedriva fotosyntes. Däremot kan ekarna växa något långsammare om angreppen är återkommande enligt kommunens Park- och naturenhet.

ek med bruna blad stora

• Senast uppdaterad 8 jul 2019