Kompetenshöjd fritidspersonal mottog diplom

Fritidslyftet tårta

Idag var det högtidligt i Kommunhuset när de första fritidshemsmedarbetarna i Knivsta kommun att delta i kursen Fritidslyftet presenterade sina utvecklingsarbeten och därmed avslutade den kurs som de deltagit i under året. Efter presentationerna mottog åtta medarbetare diplom för sin insats och bjöds på kaffe och tårta.

Det är första gången som Fritidslyftet genomförs i Knivsta kommun.

En satsning på fritidshemmen

Under åtta kurstillfällen har personal på de kommunala fritidshemmen i Knivsta studerat ämnen som fritidshemmets uppdrag, skollagen, systematiskt kvalitetsarbete, elevdemokrati, samverkan mellan hemmet och skolan och sociala relationer.

Monika Warsén, utvecklingschef på Utbildningskontoret, berättar mer.

- Knivsta kommun vill bevara en hög kvalitet i fritidshemmen och Fritidslyftet är en del av den satsningen. Genom Fritidslyftet får tidigare outbildad fritidshemspersonal möjlighet att läsa och diskutera ämnen som de berörs av i sitt dagliga yrkesliv. Med Fritidslyftet hoppas vi inte bara kunna motivera och peppa personalen i deras viktiga arbete utan också tydliggöra ramarna kring yrket, som vad ett fritidshem egentligen är och vad som kan förväntas av ett fritidshem.

"Jättebra diskussioner"

Hur kom ni på idén till Fritidslyftet?

- En liknande satsning genomfördes i Falkenbergs kommun för några år sedan och vi på Utbildningskontoret här i Knivsta blev inspirerade. Nu har vi alltså skräddarsytt en egen fritidshemssatsning i kommunen och genomfört utbildningen för första gången. Glädjande nog har projektet har varit väldigt lyckat och kommer nu att följas av flera Fritidslyftet-kurser.

Michaela student från Fritidslyftet

Michaela Abrahamsson på fritidshemmet på Alsike skola är en av de pedagoger som gått utbildningen och som nu mottagit diplom.

- Det bästa har varit att få träffa alla andra från olika fritidsverksamheter i Knivsta och dela erfarenheter. Vi har haft jättebra diskussioner om hur vi hanterar olika situationer och det är kul att se att det kan se hur olika det kan se ut även om vi jobbar i samma kommun. Det har varit både varit kul och utvecklande, det har verkligen gett något att vara med, säger hon.

• Senast uppdaterad 9 maj 2019