Till undermeny Karta Kontakt

Det här gäller för sotning och kontroll av ventilationer

2019-03-15

skorsten med rök

 

Knivsta kommun har uppmärksammats på att flera fastighetsägare i kommunen har blivit uppringda av företag som säljer sotningstjänster i form av rensning av imkanaler – ventilationskanaler till spisfläkt. Företaget påstår felaktigt att det finns lagkrav på att privatpersoner ska rensa imkanalerna för att hemförsäkringen ska gälla. 

Brandkåren Attunda, som ansvarar för ärenden som gäller sotning och brandskydd i kommunen, vill tydliggöra att det inte finns någon lag som ställer krav på rensning av imkanaler i egna hem. Det är upp till varje fastighetsägare att hålla imkanalen i gott skick. Det är fritt att anlita valfri entreprenör för detta, om det behovet finns. 

- Vårt råd är att kontakta kommunens upphandlade sotare "Åke Huss AB" för att få ett prisförslag och få råd om hur ofta man bör rengöra sina imkanaler. Därefter kan man ringa andra aktörer för en jämförelse av priset, säger Per Jonsson som är distriktschef på Brandkåren Attunda. 

När det gäller den lagstadgade sotningen och brandskyddskontrollen finns det endast en upphandlad sotare som har till uppgift att utföra dessa uppgifter i Knivsta kommun; Åke Huss AB. Det företaget bokar inte tid genom att ringa upp via telefon utan håller kontakten via brev. Fastighetsägare kan ansöka om att själv få utföra eller låta någon annan utföra sotning på fastigheten; ansökan görs till Brandkåren Attunda. Brandskyddskontroll är en myndighetsutövning och görs enbart av den upphandlade sotaren.

Läs mer via länkarna till höger.

 
  • Senast uppdaterad 15 mar 2019