Till undermeny Karta Kontakt

Årets Knivstabo 2017 Christer Eriksson

Årets Knivstabo Christer Eriksson portärttbild

För sin drivkraft och förmåga att förena knivstaborna och sätta Knivsta på kartan belönas motorentusiasten och tävlingsledaren Christer Eriksson med utmärkelsen Årets Knivstabo 2017. 

- Det var väldigt överraskande och jag känner mig stolt. Och det blev ju ett väldigt genomslag för Novemberkåsan - till och med tidningar i Tyskland skrev om det. Och folk kommer fram på mataffären och säger vad bra det blev. Så jag kan nog säga att jag har hjälpt till att sätta Knivsta på kartan på ett positivt sätt, säger Christer Eriksson. 

SM-mästare i enduro

Christer Eriksson har hållit på med motorsport i nästan hela sitt liv. Han började tävla i enduro som 17-åring och tog bland annat SM-guld som junior samt två lag SM-guld och ett lag SM-silver som senior innan han slutade tävla som 42-åring. 

1976 var han tävlingsledare för den anrika endurotävlingen Novemberkåsan för första gången. Därefter har han varit tävlingsledare fem gånger – vart tionde år, de år som SMK Uppsala stått som arrangör. 

Inför 2016 års Novemberkåsa började Christer Eriksson smida planer på förverkliga en gammal dröm; att få arrangemanget till hemorten Knivsta där han själv bor sedan 1970. Han beskriver idén med att ha både start och mål centralt i samhället som unik i sammanhanget.

Tog Novemberkåsan till Knivsta

- Allra först var det lite trögt att få ingång intresset – vi har ju inte direkt någon tradition av motorsport här. Men sen fick jag ett oerhört stöd av både kommunen, polisen, länsstyrelsen samt alla 40-50 markägare som berördes. Och det blev ju något alldeles speciellt – riktigt häftigt! säger Christer Eriksson. 

Runt 200 tävlande och 30 000 åskådare kom till Knivsta under tävlingen som hölls under helgen 5-6 november. Start, mål och serviceplats låg alldeles utanför kommunhuset i centrum och den totalt 32 mil långa banan lades som en fyrklöver runt Knivsta samhälle. Motorförbundets domare vittnar om ett föredömligt arrangemang.

Många timmar frivilligt arbete

- Det blev en oerhört fin respons från alla – markägare hörde av sig och tyckte att vi borde köra här nästa år igen för att det var så kul. Det var en folkfest för både gammal och ung. Jag tror att hela Knivsta levde upp den helgen, och jag har inte hört några klagomål från de som bor i centrum – helt fantastiskt! säger Christer Eriksson. 

Runt 150 frivilliga funktionärer jobbade under själva tävlingen och ett 30-tal frivilliga under de två åren som förberedelserna pågick. Hur många timmar han själv har lagt ner på arrangemanget kan han omöjligt säga, men klart är att Christer Eriksson nu kommer ha betydligt mer tid att fixa med trädgården och huset framöver. 

- Och så ska jag väl ta ut landsvägsmotorcykeln på en sväng också, säger motorentusiasten Christer Eriksson. 

Årets Knivstabo Christer Eriksson 2017 på motorcykel

Motivering till utmärkelsen

”Den anrika tävlingen Novemberkåsan genomfördes 2016 i Knivsta. Som initiativtagare, drivkraft och tävlingsledare mobiliserade Christer Eriksson både frivilliga funktionärer, markägare och andra intressenter. Resultatet blev en folkfest för knivstaborna att minnas och att vara stolta över.

Tävlande, motorförbund och publik vittnar om ett välordnat arrangemang utöver det vanliga. Genom sitt engagemang har Christer Eriksson bidragit till att sätta Knivsta på kartan långt utanför motorsportens gränser.”

  • Senast uppdaterad 17 aug 2017