Till undermeny Karta Kontakt

Cykla i Knivsta

Cyklister

Världens smartaste transportmedel

Inget annat djur eller fordon kan färdas så långt och så snabbt med så lite energi som en person på cykel. Dessutom är det hälsosamt, billigt och miljövänligt. Cykeln måste vara världens smartaste transportmedel. 

Fler och fler upptäcker också att cykling kan berika vardagen. Vad gör det med livskvalitén att höra fågelsång på vägen till arbetet? Vilka tankar tänker man med fartvind mot kinderna? Prova själv och se.

Cykelkarta över Knivsta och Alsike tätorter hittar du via länken till höger på sidan. Kartan är under uppdatering. 

  Nyttig träning att cykla till skolan

   

  Barn på cykelväg. Foto T Uggla Kerrou

  Det är vanligt att vi som föräldrar skjutsar våra barn till skolan. Men oftast vore det bättre om de fick gå eller cykla. 

  Motion är bra för hälsan och bidrar till bättre inlärnings- och koncentrationsförmåga. Barn som går till skolan med sina kompisar upplever ofta skolvägen kortare.

  När barnen väl kommer till skolan har de redan ”pratat av sig” och de är mer fokuserade på skolarbetet vid första lektionen. 

  Barn som går eller cyklar till skolan får träning i att ta sig fram i sin närmiljö, blir handlingskraftiga och får bättre självförtroende.

  Barnen blir mer självständiga och mindre beroende av de vuxnas scheman och tider. Mindre barn behöver sällskap av sina föräldrar på sin skolväg, men får då också värdefull träning i bedöma trafik. Erfarenhet kan barnen bara få genom att röra sig i trafiken. 

  Ta med cykeln på buss och tåg

  På regionbussar får man ta med cykeln mot avgift, med vissa undantag.

  På SL-pendeln får cykeln ta med när det inte är rusningstrafik, utan avgift. 

  Läs mer via länkarna till höger på sidan.

  Pendla med cykel

  Många blir förvånade när de börjar cykla. Det är ofta snabbare och enklare än man tror. På många sträckor är cykeln tidsmässigt konkurrenskraftig mot bilen. Mellan Alsike och Knivsta tar det 10 minuter att cykla och lika lång tid med bilen. Räknar man in tid för att skrapa rutor, leta parkering och gå till stationen så är cykeln överlägset snabbast. 

  Även på längre sträckor blir det vanligare att man tar cykel. Till Ultuna i Uppsala tar det 34 minuter med bil, 27 minuter med kollektivtrafik och 45-55 minuter med cykel, om man är van cyklist. Räknar man in att man får motion på köpet, och kanske sparar en timme på gymmet, blir cyklingen det smartaste alternativet.

  • Senast uppdaterad 24 apr 2019