Till undermeny Karta Kontakt

Parkeringsavgift i Centrala Knivsta

Vid kommunfullmäktige den 8 mars beslutades det att höja parkeringsavgiften på de centralt belägna kommunala parkeringarna med hög standard. Bakgrunden till de nya bestämmelserna är en strävan att genom ett ökat flöde förbättra tillgängligheten till lediga parkeringsplatser. Samtidigt som avgifterna höjs, tas möjligheten bort att parkera med p-skiva på pendlarparkeringarna under dagtid och möjligheten att parkera gratis mellan 18-06 på vardagar. Helger är det fri parkering. 

Från måndagen den 2 oktober gäller de nya avgifterna. En uppföljning av parkeringsavgifterna ska göras varje år med en första översyn senast vid halvårsskiftet 2018.

Parkeringsavgifter

Dygnsbiljett som gäller under max två dygn

  • 25 kr/dygn

Tre olika 30-dagarsbiljetter

  • Kl. 00-24 = 575 kr/mån
  • Kl. 06-21 = 375 kr/mån
  • Kl. 17-08 = 375 kr/mån

Vad gäller p-skiva

På Sågverkstorget får du stå 2 timmar med p-skiva. På de övriga centrala kommunala p-platserna får du stå 3 timmar med p-skiva. Tänk på att p-skiva inte längre gäller på pendlarparkeringarna. Om du inte har en p-skiva kan du hämta en hos Kontaktcenter samt i biblioteket i Knivsta kommunhus.

Så här köper du biljetter

Dygnsbiljetter max 2 dygn

Du betalar med kort i parkeringsautomaterna eller via app med smartphone. 

30-dagarsbiljetter

Du kan inte köpa en 30-dagarsbiljett i automaten längre. När du registrerat och betalt din 30-dagarsbiljett kan parkeringsvakten via sin digitala utrustning läsa av din registreringsskylt och se att du har en giltig biljett. Du har möjlighet att registrera flera fordon för varje betald period, men du kan bara stå med en inregistrerad bil åt gången på pendlarparkeringen. Du måste själv via en länk du får när du köper en 30-dagarsbiljett boka om registreringsnummer på fordonet om du vill byta fordon under pågående biljettperiod. 

Köp ditt parkeringstillstånd via vår e-tjänst eller via app. Från den 12 april 2018 kan du lösa din månadsbiljett via app. All information om hur du använder appen finns på de nya betalskyltarna. Länken till e-tjänsten hittar du i högerspalten.

 

Frågor och svar kring kommunens nya parkeringsbestämmelser


Hur länge får bilen stå parkerad på samma ställe?

Enligt kommunens lokala trafikföreskrifter så får bilen stå parkerad max 48 timmar. Det går inte att parkera bilen för att åka på tjänsteresa från tisdag morgon till torsdag eftermiddag, då överskrids tidsramen på 48 timmar.

 

Vad menas med hög standard på de centralt belägna kommunala parkeringarna?

Pendlarparkeringarna på Centralvägen och Knivstavägen räknas som hög standard då de ligger central nära stationen, parkeringarna har både belysning samt planteringar och de prioriteras först även vid snöfall än andra parkeringar för att pendlarna enkelt ska kunna parkera. De övriga två pendlarparkeringarna finns på Södra Stationsvägen och Trunstavägen de ligger längre från stationen och saknar belysning. Dessa två är dessutom avgiftsfria.

 

Vad händer med en biljett som redan är inköpt och gäller till 5 oktober?
Den biljett som redan är inköpt är giltig till den går ut även om avgiften för parkeringarna höjs den 2 oktober.

 

Vilken app ska jag använda om jag vill betala min dygnsbiljett direkt i min smartphone?

Du kan använda antingen EasyPark eller Parkster för köp av biljetter. All information om hur du använder apparna finns på betalskyltarna. 

  • Senast uppdaterad 23 apr 2019