Till undermeny Karta Kontakt

Laggagrottan

 

I ett litet skogsparti bakom Lagga skola har inlandsisen lämnat efter sig stora flyttblock huller om buller. Det som först upplevs som ett litet berg visar sig vara en spännande kulle full av hål och sprickor.

Ett större hålrum mellan stenblocken kallas Laggagrottan. Om man kryper in genom den trånga ingången kommer man in i en hemlighetsfull grotta inne i kullen.

Laggagrottan är en äventyrlig plats för barn. Att klättra mellan stenarna och fantisera om troll som bor i de mörka hålorna kan bli en upplevelse att minnas. Matsäcken kan ätas i solskenet som silas in mellan tallarna.

Sägner om Laggagubben

Det finns gott om sägner kring Laggagubben som ska ha huserat här. Han var ibland en jätte som, åtminstone när han sågs senast, var minst 500 år. Ibland var han en liten trollgubbe.

Laggagubben tyckte inte om ljudet av kyrkklockor, och försökte kasta sten på både Lagga kyrka och klockstapeln intill. En gång försökte han kasta sten på vikingadottern Grimsa som bodde på Broborg. Han misslyckades dock, och stenen med hans fingeravtryck ligger fortfarande kvar nedanför grottan.

Det sägs också att Laggagrottan hade en underjordisk förbindelse till Uppsala högar, där det också bodde en trollgubbe. De brukade hälsa på hos varandra under ett våldsamt festande.

  • Avstånd från Knivsta centrum: 10 km
  • Vägbeskrivning från Knivsta: med bil: Kör till Lagga skola, parkera vid Laggagården eller skolan. Tag den stig som leder förbi klockstapeln och in i skogen. Grottan ligger ungerfär 200 meter från klockstapeln.  • Senast uppdaterad 7 maj 2019