Till undermeny Karta Kontakt

Säbysjön

Säbysjön. Foto IM Söderberg

 

Säbysjön är en grund och vassrik sjö som är en mycket bra fågelskådningslokal om man vill se olika arter av bland annat sjöfågel, rovfåglar och häckande småfåglar.

På grund av stora videbuskage och vassbälten så kan det dock vara svårt att komma fram till sjön, men en kulle i sydväst utgör en bra utkikspunkt om man har kikare med sig. Sjön fryser ofta tidigt på säsongen och många skridskoåkare har årets premiärtur här.

Sjön ligger i en mycket vacker omgivning, där Noors slott skymtar mellan buskagen i norra delen av sjön. Betesmarker och lummig ädellövskog omger sjön på bägge sidor.

Bäcken mellan Valloxen och Säbysjön rinner ganska bred och mörk under skuggande vegetation. Väster om sjön rinner Säbybäcken ut för att senare ansluta till Knivstaån. Längs Säbybäcken ligger också Kvarngården som ägs och förvaltas av Knivsta hembyggsgille. Den gamla gårdsmiljön är väl värd ett besök.

  • Avstånd från Knivsta centrum: 3 km
  • Vägbeskrivning från Knivsta: Kör Forsbyvägen mot Knivsta gamla kyrka. Sväng vänster mot ledinge. Efter en km skymtas sjön på höger sida om vägen. Ledingevägen är smal och det finns inte många ställen att parkera på. Tänk på att inte ställa er i vägen för de boende eller verksamheter som behöver komma fram till sina fastigheter. Ett bra alternativ är att parkera bilen vid Knivsta gamla kyrka, eller vid Kvarngården och promenera där ifrån.
  • Övriga upplysningar: Passa på att besöka hagmarkerna vid Noors slott i maj när äppelträden blommar!
  • Senast uppdaterad 7 maj 2019