Till undermeny Karta Kontakt

Mora Stenar

Mora stenar

Sedan medeltiden fanns i Knivsta en träffpunkt där man utförde konungaval. Den förste dokumenterat valde kungen var Magnus Ladulås 1275, men troligen är traditionen äldre än så. Upplandslagen från 1296 redogör i detalj för de olika momenten i "att taga och vräka konung". Man antar att valen fungerade fram till att Gustav Vasa bestämde sig för att kungaämbetet istället skulle gå i arv.

Den valde kungen skulle, efter genomförd Eriksgata, stående på stenen svära sin ed och hyllas av valförsamlingen. Som ett "dokument" över valet höggs text in i en mindre sten, av vilka flera ännu finns bevarade.

Den historiska traditionen är nu idémotiv till Knivsta kommuns vapen .

Några av stenarna finns utställda i musiebyggnaden, som på Gustav III initiativ byggdes 1770 vid den nuvarande minnesplatsen.

Mora stenar ligger vid Morby, utmed vägen till Uppsala, nära gränsen mellan Knivsta och Uppsala kommuner. Namnet "Mora" antas komma av ett gammalt ord för äng med särskild betydelse; på vattenrik mark. Man kan anta att det var på det sättet utmed den stora vattenleden. Namnet ingår också i bynamnet Morby.

  • Senast uppdaterad 9 nov 2017