Till undermeny Karta Kontakt

Slott och herresäten

Noors slott

Noors slott

I en naturskön miljö vid Säbysjön, omgivet av lummiga äppellundar, ligger Noors Slott. Slottet är av Sveriges få bevarade träslott, med anor från 1600-talet. Kung Karl XI använde det som sitt jaktslott. Kungens rådgivare Nils Gyldenstolpe fick sedermera köpa Noors Slott, och han lät bygga om det efter ritningar av 1700-talets mest ansedde arkitekt Jean de la Vallée.

 Krusenbergs herrgård

Krusenbergs herrgård

Krusenberg är naturskönt beläget  vid Mälarviken Ekoln. Den gulmålade herrgårdsbyggnaden stod färdig 1802 och är uppbyggd på grunden av ett kalkstenslott från 1640-talet som tidigare stod på platsen. Det ursprungliga stenslottet ritades av Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av adelsmannen och krigskommisarien Johan Cruus. Detta slott brann dock ned 1717. Den södra flygeln som nu kallas Tessinflygeln finns bevarad och är idag den äldsta byggnaden på Krusenberg.

Krusenberg Herrgård har även fått en plats i den svenska konsthistorien i och med att Gustaf Cederström målade den andra versionen av sitt livsverk, Karl XII:s Likfärd, här på godset. Originalet finns idag att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm, men i stora salongen här på Krusenberg finns en reproduktion av verket.

I dag används både Noor och Krusenberg som konferensanläggningar.

  • Senast uppdaterad 9 nov 2017