Se kortfattad information på andra språk eller använd
Google translate för att översätta webbplatsen

Feministisk filmvisning på internationella kvinnodagen

För att uppmärksamma Internationella kvinnodagen kommer vi visa filmen Sufragette från 2015.

8 mars klockan 18:00 – 20:00

Kvinnors rätt att rösta väckte stor debatt i Sverige i slutet av 1800-talet, men det dröjde ändå till 1919 innan lagförslaget gick igenom. Det var på andrakammarvalet 1921 som det första val i Sverige där allmän rösträtt för kvinnor praktiserades. På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2020, 101 år efter att lagen klubbades igenom, visas filmen Suffragetterna på Knivsta Centrum för idrott och kultur. Filmen handlar om skeendena som ledde till kvinnlig rösträtt i Storbritannien och utspelar sig 1912.

Kuriosa: I filmen nämns att i USA fick (vita) kvinnor rösträtt år 1920, men de glömmer nämna att det dröjer ytterligare 40 år, till 1960 innan svarta kvinnor får rösträtt. Den här filmen är den första som fick tillåtelse för filminspelning i det brittiska parlamentet sedan år 1950 (Källa: Wikipedia och Imdb). 18 kvinnor och 23 män spelar de olika karaktärerna i filmen (statister är inte inkluderade).

Regi: Sara Gavron.

Manus: Abi Morgan.

Längd: 1h 46 min.

Det kostar 50kr och betalas på plats genom swish. Popcorn ingår i priset!

Datum: 8 mars

Tid: 18:00 – 20:00