Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja våra e-tjänster

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Forskningsprojekt om lokala och samverkande system för återvinning av vatten, näringsämnen och energi

Forskningsprojektet verkar under fem år och har fokus på förutsättningar för lokala och samverkande lösningar relaterat el, värme, vatten och avlopp för Knivstas framtida samhällsutveckling. Forskningsprojektet är en del av forskarskolan Future Proof Cities. Forskningsprojektet kopplar till kommunens interna projekt Energi och klimat.

Om forskningsprojektet

Future-Proof Cities är en forskarskola där Högskolan i Gävle och Dalarna samt Mälardalens Universitet verkar tillsammans med företag och organisationer kring utmaningsfrågor där fokus finns på hållbar stadsutveckling. Forskarskolan bygger på en dialog om de samhällsutmaningar medelstora svenska städer står inför.

För Knivstas del så handlar utmaningsfrågan om hur vi som tillväxtkommun kan minska miljöpåverkan och trygga försörjningen av viktiga resurser såsom energi, vatten och mat. Här finns potentiella fördelar med en mer lokal resurshushållning och att bättre ta vara på resurser i stadsmiljön. Knivstas forskningsprojekt har fokus på förutsättningarna för en omställning mot mer lokala och samverkande system för el, värme och VA.

Läs fördjupande information om forskningsprojektet

Bilden visar regn på glastak, solceller på tak, avlopp i handfat samt en vy över takträdgård

Tidigare aktiviteter i forskningsprojektet

Under våren 2022 samverkade invånare och verksamma i Knivsta kommun med forskare från Högskolan i Gävle med att arbeta fram en framtidsbild av möjliga lokala infrastrukturlösningar för el, värme, vatten och avlopp i framtidens hållbara stadsdelar.

Knivstabor och verksamma i Knivsta fick anmäla sitt intresse för att delta. I workshopserien deltog privatpersoner, aktörer från offentlig sektor, privata aktörer och personer från ideell sektor.

Workshopserien startade med en kick-off den 8 mars där deltagarna fick dela med sig av sina perspektiv och insikter kring hållbar stadsutveckling och förslag på klimatåtgärder och också tycka till om kommande träffar.

Det fortsatta workshoparbetet fokuserade på att utveckla en framtidsbild för infrastrukturlösningarna för el, värme, vatten och avlopp i de nya stadsdelar som planeras i västra Knivsta och Alsike stationssamhälle. Insatsområdet var kretslopp, förnybara och smarta system och möjligheten för dessa att bidra till energiförsörjningen och minskad klimatpåverkan.

Framtidsbilden från workshopserien är tänkt att visa på lösningar som är mer småskaliga och flexibla och som därför kan bidra till en beredskap för okända framtida förändringar. Med en mer lokal försörjning och lösningar som är naturbaserade och/eller lågteknologiska finns därför bättre möjligheter att säkerställa försörjningen av energi, vatten, mat och avfallshantering även i en krissituation.

Workshopserien har fungerat som en arena för lärande och relationsbyggande såväl som ett sammanhang för kunskapsutveckling och kunskapsinsamling. Tanken har varit att undersöka möjligheten till dessa infrastrukturlösningar och bidra med utfall som kan komma till nytta i praktiken, trots att workshoparna inte är en formell beslutsprocess.

Läs nyheten om workshopserien

Framtidsbilden i slutversion

Under hösten genomfördes ytterligare en workshop om Knivstas framtida infrastrukturlösningar. Denna gång var fokus på genomförandet och hur en skulle kunna förverkliga planerna på mer lokala och samverkande system genom att identifiera nyckelprojekt, vägval och relevanta aktörer.

I workshopen användes backcasting som upplägg. Detta bygger på att, istället för att börja med frågan om vad som känns rimligt att göra i nuläget, utgå från en önskvärd framtid och identifiera projekt, aktiviteter och beslut som skulle krävas för att uppnå denna framtidsbild. Backcasting som approach ger möjlighet att identifiera vägval och inlåsningar, och genom att frikoppla sig från nulägets begränsningar finns också chans att hitta ”dolda” lösningar.

Workshopen ledde fram till beskrivningar av vägar mellan nuläget och framtidsbilden med lokala och samverkande infrastruktursystem för varje respektive sektor: energi, vatten och näring.

Se sammanfattande resultat från workshop med backcasting som approach Pdf, 177 kB.

Under våren genomfördes intervjuer och fortsatta analyser kopplat till förutsättningarna för lokala och samverkande infrastruktursystem i Knivsta kommun. Till exempel har resultatet från workshopserien fungerat som utgångspunkt för att beräkna det maximala potentiella bidraget från sådana lösningar att kunna bidra till försörjningen av energi, mat och vatten och hantering av avlopp och näringsämnen i nya bostadsområden. Målet är att publicera minst två vetenskapliga artiklar baserat på workshoparna och intervjuerna.

Inom doktorandprojektet har genomfördes också ett halvtidsseminarium 14 juni, då nästan halva tiden har gått för forskarutbildningen. Fokus vid detta seminarium var att diskutera och planera de sista delstudierna i projektet och tiden fram till disputationen, som ska vara kring årsskiftet 2025–2026.

Under hösten blev den första artikeln inom forskningsprojektet publicerad i den vetenskapliga tidskriften Water Reuse. Artikeln bygger på en enkät som skickades ut till 1001 slumpvis utvalda Knivstabor där frågorna handlade om attityder till återanvändning av vatten.

Se artikeln om återvinning av vatten - "Key perceptions associated with attitudes towards water reuse in a Swedish town" Pdf, 627.9 kB.
Läs en populärvetenskaplig version av artikeln

Kontakt

Knivsta kommun

Kent Ryberg, mentor

kent.ryberg@knivsta.se

Högskolan i Gävle

Ylva Gullberg, kommundoktorand Högskolan i Gävle/Knivsta kommun

ylva.gullberg@hig.se

Lekpark i stadsmiljö illustration
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 21 november 2023