Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Frågor och svar

Här kan du läsa kommunens aktuella frågor och svar om varför det är viktigt att vi alla sparar vatten under sommaren.

Det ihållande varma vädret har gjort att vattenverket får jobba för fullt och ligger nära maxkapaciteten. Dricksvatten är ett vårt viktigaste livsmedel och är främst till för mat, dryck och hygien. Genom att spara vatten hjälper du till att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien på sjukhus, förskolor, äldreboenden, och till vardagslivet hemma.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter med kommunalt vatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Jo, det finns massor med vatten i Mälaren. Men om många människor vill använda mycket vatten samtidigt, vilket är vanligt varma vår- och sommardagar, kan det hända att vattenverket inte hinner producera så mycket dricksvatten som efterfrågas. Det handlar om vad vattenverket är byggt för att klara av. Det kommunala dricksvattnet är främst till för mat, dryck och hygien.

Det är alltid bra att vara sparsam med vatten. Klimatfrågan gör att vi behöver ställa om och använda vatten mer hållbart. Det går åt energi och kemikalier för att rena och producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl alltid viktigt att undvika onödig vattenförbrukning. Varma vår- och sommardagar är det extra viktigt att tänka på det.

I Mälaren finns det gott om råvatten, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Det är främst varma dagar i maj och juni som vattenverket hamnar nära sin maxkapacitet, alltså några få dagar eller veckor per år. Klimatfrågan gör att vi behöver ställa om och använda vatten mer hållbart.

Det skulle inte heller vara ekonomiskt försvarbart att dimensionera vattenverk för att kunna tillhandahålla enorma mängder vatten under årets varmaste dagar. Det skulle innebära stora investeringar som bara används under en liten del av året och under resterande del står oanvända, men ändå kostar pengar.

Norrvatten planerar för en större utbyggnad av vattenverkets kapacitet. Det handlar om att kunna producera mer vatten när kommunerna växer. Att göra en större utbyggnad av kapaciteten tar flera år.

När kapaciteten är utbyggd kommer vattenverket ha bättre marginaler varma dagar, men även med utbyggd kapacitet behöver vi tänka på att använda vårt dricksvatten på ett klokt sätt och inte exempelvis vattna mitt på dagen när en stor del av vattnet avdunstar.

Läs mer på dricksvattenproducenten Norrvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gå till VA-leverantören Roslagsvattens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det innebär att vattenverken inte hinner producera lika mycket vatten som efterfrågas.

I dagsläget finns det ingen risk att dricksvattnet ska ta slut, men om vattenverket under en tid inte hinner producera lika mycket vatten som förbrukas finns det risk att en del hushåll och verksamheter drabbas av sämre tryck i ledningarna och i värsta fall uteblivet vatten. Om det till exempel skulle inträffa en större läcka är det också viktigt att det finns marginaler.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 14 juni 2023