Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Skolskjuts

Här ansöker du om skolskjuts om ditt barn går i grundskolan eller anpassade skolan. Om du har särskilda skäl så ska du göra en ansökan om skolskjuts. Särskilda skäl kan vara exempelvis trafikförhållanden, trafiksäkerhet vintertid, medicinska skäl eller någon form av funktionshinder.

När får du skolskjuts och när får du det inte?

Skolskjuts anordnas endast till den skola kommunen anvisat åt dig i Knivsta kommun. Ansökan om skolskjuts skall skickas till kommunen senast 30 april inför varje nytt läsår. Om det uppstår ett behov av skolskjuts under läsåret, kan du ansöka om skolskjuts under pågående termin.

Du som är elev i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola eller anpassad gymnasieskola får skolskjuts om avståndet mellan hemmet och den reserverade skolan är minst

  • 2 km för elever i förskoleklass och skolår 1-3
  • 4 km för elever i skolår 4-9

Du kan få skolskjuts på olika sätt, allmän kollektivtrafik, skolbuss och skoltaxi. Vem som har rätt till skolskjuts regleras i skollagen och i Knivsta kommuns skolskjutsreglemente.

Skolskjutsen omfattar inte resor till och från fritidshemsverksamheten. Har du en fritidshemsplacering kan skolskjuts bara beviljas vid de tillfällen som denna inte används.

Du som går i din reserverade skola och är beviljad ett UL skolkort kommer att få information och busskort hemskickat till folkbokföringsadressen före skolstart.

Om du beviljats skolskjuts med taxi gör kommunen en beställning till taxibolaget som samordnar resorna. Efter det skickas information ut till dig som förälder om vilka tider som ditt barn hämtas. Under läsåret kan resan förändras och kommer inte att anpassas till enskilda önskemål om exempelvis tid för hämtning.

Du kan läsa mer om skolskjutsregler i dokumentet "Skolskjutsreglemente" här nedanför.

Skolskjuts med skolbussarna

UL skolkortet kommer med post till din folkbokföringsadress och levereras normalt veckan innan varje nytt läsår. I Knivsta kommun körs skolbussarna av UL. På vissa sträckor får skoleleverna även åka med UL:s vanliga linjebussar.

Skolkortets giltighetstider och annan viktig information för dig som reser med skolkort hittar du på www.ul.se/Skolkortet/skolkort/ Länk till annan webbplats..

Tidtabeller och kartor för UL:s busslinjer samt en reseplanerare som fungerar för skolbussarna finns på www.ul.se Länk till annan webbplats.. I reseplaneraren kan du se om din buss är försenad eller inställd.

Skolskjutsarna samordnas av kommunen, men har du frågor om busslinjer, hållplatser, hållplatstider eller inställda bussar ska du vända dig till UL.

Om du förlorar busskortet eller om det går sönder

Om du förlorar busskortet måste du spärra kortet. Det gör du på UL:s hemsida. Du får ett nytt busskort utan kostnad inom 7 arbetsdagar.

Om busskortet går sönder får du ett bevis på det av föraren. Du måste felanmäla kortet på UL:s hemsida. Du får ett nytt busskort inom 7 arbetsdagar och under tiden kan du åka buss på det färdbevis som du fått av föraren.

Ansöka om skolskjuts vid särskilda skäl

Om du har särskilda skäl så ska du göra en ansökan om skolskjuts. Särskilda skäl kan vara exempelvis trafikförhållanden, trafiksäkerhet vintertid, medicinska skäl eller någon form av funktionshinder eller om det finns andra särskilda omständigheter, kan du också få skolskjuts. Det kan vara i form av ordinarie skolbuss, taxi eller specialfordon. Behovet av skolskjuts bedöms utifrån en helhetsbedömning och efter individuell prövning i varje enskilt fall.

Ansökan om skolskjuts vid särskilda skäl skall skickas till kommunen senast 30 april inför varje nytt läsår. Om det uppstår särskilda skäl under läsåret, kan du ansöka om skolskjuts under pågående termin.

Vid olycka

Om ditt barn råkar ut för ett olycksfall ska du som vårdnadshavare ta kontakt med Knivsta kommuns försäkringsbolag. Försäkringsbolaget kan hjälpa till med tillfällig transport till och från skolan.
Klicka här för att läsa mer om försäkringar och hur du anmäler ett olycksfall.

E-tjänster och blanketter

Läs mer

Om skolskjuts

  • Skolskjuts anordnas endast till den skola eller den förskoleklass där kommunen reserverat åt dig i Knivsta kommun.
  • Du som är elev i förskoleklass och i grundskolan får skolskjuts om avståndet mellan hemmet och den reserverade skolan är minst 
    • 2 km för elever i förskoleklass och skolår 1-3
    • 4 km för elever i skolår 4-9
  • Du kan läsa mer om skolskjutsregler i dokumentet "Skolskjutsreglemente".
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 29 november 2019