Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Aktivitetsrundor

I Knivsta kommun finns aktivitetsrundor utplacerade på tre platser i Knivsta och Alsike. Rundorna består av skyltar med enkla styrke- och motionsövningar som uppmuntrar invånare och besökare att röra på sig. Här kan du läsa mer om rundorna och var du hittar dem.

Vad är aktivitetsrundan?

Aktivitetsrundan är ett koncept som stimulerar barn och vuxna till att röra på sig, på egen hand eller tillsammans.

Det finns olika rundor att välja mellan och varje runda består av tolv skyltar med olika utmaningar som placerats ut på platser runt om i kommunen. Alla kan ta del av rundorna genom att själv anpassa övningarna utefter just dina förutsättningar.

Varje övning har bland annat två olika svårighetsgrader men kan också bytas ut mot en annan övning om du inte kan genomföra just en övning. Det viktigaste är att du tar dig ut - sen är det bara fantastin som sätter stopp.

Läs mer om de olika koncepten och rundorna längst ner på sidan för att se vilken som passar just dig.

Hur fungerar det?

Sök upp en runda och ta dig längst hela eller delar av rundan så får du ett bra träningspass. Eller gör en övning när du stöter på en skylt på väg till jobbet, affären eller under promenaden så får du den där lilla extra rörelsen i vardagen.

På skyltarna finns instruktioner för hur du gör övningen och en QR-kod att scanna för att komma till rörliga instruktionsvideor. Så nästa gång du ser en skylt - passa på!

Läs mer om aktivitetsrundan här: Träning i Livet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karta över aktivitetsrundorna

Klicka på länken nedan för att komma till en digital karta över aktivitetsrundorna. Genom kartorna kan du få vägbeskrivningar till hur du hittar skyltarna längs rundorna och se bilder på platserna där skyltarna är uppsatta.

OBS! Några skyltar saknas för tillfället och är markerade med rött på kartan. Vi ber alla att ha ögonen öppna och hjälpas åt att anmäla till oss om ni skulle hitta dem eller märker att ytterligare skyltar försvunnit!

Fysiska kartor finns att hämta vid receptionen i Knivsta Centrum för Idrott och Kultur (CIK) samt i Knivsta kommunhus.

På vilka platser hittar du rundorna?

Aktivitetsrundorna har placerats ut på platser i Knivsta och Alsike, som valts utifrån perspektiven tillgänglighet, miljö och trygghet.

I samarbete med polisen i Knivsta är förhoppningen att rundorna, genom att stimulera till mer rörlelse på de utvalda sträckorna, kan bidra till att öka närvaron och tryggheten på utsatta platser i kommunen.

Rundorna går genom blandade natur- och stadsmiljöer och är tillgängliga att ansluta till på många platser runt om i Knivsta och Alsike. Tack vare variatonen i rundornas miljöer och koncept på skyltarna finns möjlighet att välja den runda som passar just dina förutsättningar bäst.

Beskrivning av våra rundor

Cityrundan:

Cityrundan är en central och lättillgänglig runda med start och mål utanför Knivsta Centrum för Idrott och Kultur (CIK), Parkvägen 31 A. Under rundan ges du en härlig blandning av naturnära grönområden och trivsam stadsmiljö när du tar dig längst Knivstaåns trevliga promenadstråk och centrala Knivstas mysiga bostadskvarter. Hoppa på direkt från skolan, jobbet, hemmet eller fritidsaktiviteten. Eftersom rundan till största del går längs asfalterade gång- och cykelvägar kan denna runda även vara ett lämpligt alternativ för den som tar sig fram med rullstol eller annat hjälpmedel.

Längd: 3,6 km

Text

Spårrundan:

Spårrundan går längs Knivsta elljusspår i den trivsamma skogen mellan Knivsta och Alsike. Du ansluter till rundan från parkeringen vid Boängsvägen eller direkt från Brunnbyvägen i Alsike. I anslutning till rundan finns både en MTB-bana, grillmöjligheter och ett utegym.

OBS! När det kommer tillräckligt med snö prepareras skidspår längs spåret vintertid. Under denna tid är du välkommen längs rundan med skidor under fötterna men undvik att promenera i spåret av respekt för skidåkare och de som underhåller spåren.

Längd: 2,9 km

Text

Alsikerundan:

Alsikerundan tar dig genom kärnan av Alsike och dess naturnära miljöer. Under promenaden går du längs upplysta promenadvägar och får uppleva både de trivsamma bostadskvarteren och lummiga skogsområdena i Alsike centrum och dess landsbygdsnära omgivningar. Eftersom denna runda består av skyltar från konceptet "Varje steg räknas" där fysiska övningar varvas med samarbetsövningar är den även ett bra alternativ för den som föredrar eller har behov av övningar som är mindre fysiskt ansträngande eller avancerade.

OBS! Just nu saknas startskylten för denna runda (som försvunnit) och därför kan skylt 12 räknas som tillfälligt start-och mål för rundan. Såklart kan du däremot ansluta till den var som helst där det passar dig.

Runda: Varje steg räknas

Längd: 3,4 km

Text

Kort fakta om skyltarna

Dessa två typer av rundor finns i Knivsta:

  • Puls och styrka: Funktionell träning för hela kroppen. På varje skylt finns två olika övningar, en för barn och en för vuxna. ”Puls och styrka” ger dig puls, styrka och rörlighet.
  • Varje steg räknas: Konceptet för gruppen som både vill samarbeta och träna! ”Varje steg räknas” består av sex skyltar med samarbetsövningar och sex skyltar med funktionell träning.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 7 augusti 2023