Kontaktperson
En kontaktperson är ett personligt stöd för barn eller ungdomar som av olika anledningar behöver stöd. En kontaktperson är någon som regelbundet träffar och stöttar en ung person som behöver nya sociala kontakter, meningsfulla fritidsaktiviteter eller stöd och stimulans i sin utveckling.
Barnet eller ungdomen och kontaktpersonen träffas i regel några timmar i veckan, omfattningen på uppdraget kan variera.
Kontaktfamilj
En kontaktfamilj tar emot barn eller ungdomar som av olika anledningar behöver stöd - i sitt hem. Barnet är oftast i sin kontaktfamilj en eller två helger i månaden. Barnen har olika bakgrund och intressen och är i olika åldrar.
Behovet av kontaktfamiljer är mycket stort.
Jourhem
Som jourhem tar du med kort varsel - till exempel samma kväll/natt - emot barn i ditt hem, som behöver omedelbart skydd eller stöd för en kortare tid.
Som jourhemsförälder ska du se till att barnet får sina behov tillgodosedda under den tiden som det bor hos dig. Det är viktigt att du lyssnar till barnets synpunkter och önskemål. Socialtjänsten har huvudansvaret för att barnet har det bra hos dig och får den hjälp det behöver. Du har ansvar för den dagliga omsorgen om barnet.
Barnet är placerat tillfälligt hos dig. De gånger som barnet inte har möjlighet att flytta hem till sin biologiska familj igen, så kan barnet till exempel flyttas till ett familjehem efter en placering i jourhem.
Familjehem
Barn kan behöva ett familjehem av olika skäl. Det handlar ofta om att barnets ursprungsfamilj hamnat i en situation som gör att barnet inte längre kan bo hemma. Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn i sitt hem på heltid, varje dag, alla dagar i veckan. Uppdragets längd kan variera från en kortare period till hela barnets uppväxt. Som familjehem blir man barnets vardagliga hem vilket innebär att man har omsorgsansvaret för barnet i vardagen.
Familjehemmet delar ansvaret för barnet med barnets föräldrar/god man/särskilt förordnade vårdnadshavare och socialtjänsten - det kallas för "det tredelade föräldraskapet" kring det placerade barnet. Uppdraget förutsätter att du som uppdragstagare har god kontakt och samarbetar väl med barnets föräldrar och nätverk.
Barnet är placerat stadigvarande hos dig, och socialtjänsten ansvarar för att följa upp att barnets behov tillgodoses hos dig/er. Därför kommer socialsekreteraren minst en gång i halvåret att göra hembesök och prata med er, barnet samt även barnets biologiska familj. Socialnämnden fattar sedan beslut - på socialsekretarens skriftliga underlag - om placeringen av barnet ska fortsätta eller ej.
God man
Att vara god man eller förvaltare handlar om att hjälpa en medmänniska. En god man eller förvaltares huvudsakliga uppgift är att representera någon som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.
Det är tingsrätten som utser en god man eller förvaltare. Det är överförmyndaren i Uppsala län - som Knivsta tillhör - som utövar tillsyn över dig som god man/"ställföreträdare".
Den person som har en god man eller förvaltare kallas huvudman.
Alla ensamkommande barn som kommer till Sverige utan föräldrar eller någon annan som har tagit över föräldraansvaret har rätt till en god man under den tid barnet står under asylprocessen hos Migrationsverket.
Den gode mannens uppgift är att företräda barnet och försäkra sig om att barnet har en trygg tillvaro. Mycket handlar om att vara ”spindeln i nätet” för barnets myndighetskontakter. Som god man har man rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnet; personliga, rättsliga och ekonomiska. Man ansvarar däremot inte för barnets dagliga omvårdnad, att försörja barnet och man har inget skadeståndsansvar om barnet förstör eller skadar saker.
I praktiken innebär god man-uppdraget att du behöver ha regelbunden kontakt med barnet, det hem där barnet bor, skolan, socialtjänsten och Migrationsverket. Exakt vilka kontakter det rör sig om och omfattningen på arbetet beror på barnets behov. Om barnet får permanent uppehållstillstånd i Sverige upphör normalt den gode mannens uppdrag, och för barnet utses istället en särskilt förordnad vårdnadshavare.
Läs mer om att bli god man/ställföreträdare på uppsala.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskilt förordnad vårdnadshavare - SFV
Barn som är omyndiga och inte har någon vårdnadshavare behöver få en, eller två, särskilt förordnade vårdnadshavare tilldelad till sig. Det kan handla om ensamkommande barn som har fått uppehållstillsånd i Sverige, eller barn födda i Sverige som har vårdnadshavarna som allvarligt brister i omsorgen om barnet eller som avlider.
Som särskilt förordnad vårdnadshavare bestämmer du i frågor som rör barnet, till exempel vilken skola barnet ska gå i, hälso-och sjukvård samt fritidsaktiviteter. Du ska se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran tillgodoses. Du som särskilt förordnade vårdnadshavaren ska också hjälpa barnet att, om möjligt, ha kontakt med sin biologiska familj och andra anhöriga. Du ansvarar också för barnets ekonomi, i vilket det ingår att ansöka om barnbidrag och studiebidrag. Du som särskilt förordnade vårdnadshavaren har ingen underhållsskyldighet gentemot barnet.