Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

14 maj 2020 kl 10:54

Stöd och omsorg

Volontärer gör viktiga insatser under coronakrisen

Spridningen av covid-19 innebär att personer som är över 70 år, eller på annat sätt är i riskgrupp, kan behöva stöd i vardagen. Knivsta kommun samordnar stödet och många kommuninvånare har anmält sitt intresse för att vara med och hjälpa till som volontärer. Sara Berglund och Birgitta Magnusson är två av dessa.

Sara Berglund är en av de volontärer som hjälper personer i riskgrupper med praktiska göromål under coronakrisen

Sara Berglund är en av de volontärer som hjälper personer i riskgrupper med praktiska göromål under coronakrisen

Sara Berglund bor med sin familj i Alsike och pendlar i vanliga fall till sin arbetsplats som utredare på Statskontoret i Stockholm. Nu under coronakrisen arbetar hon hemifrån och med lite extra tid över sökte hon efter uppdrag som volontär. Hon hittade informationen om att kommunen samordnar stöd till riskgrupper här på Knivsta kommuns webbplats.

- Jag hade tänkt ett tag att jag gärna vill hjälpa till på något sätt. Men jag har inga äldre som bor på vår gata och mina föräldrar bor inte i närheten, så jag blev glad när jag det upptäckte att kommunen har en organiserad form för det här, berättar Sara Berglund.

Sara mejlade in till kommunen och blev uppringd av samordnare Ann Martini, som kopplade ihop Sara med en äldre dam som hade anmält att hon behövde hjälp med att handla. Sara och hennes dotter har därefter hjälpt damen att handla.

- Det har fungerat bra, vi har fått inköpslista och handlat och lämnat av kassarna utanför hennes dörr. Jag uppfattar det som att det är uppskattat.
- Jag bröt själv benet i en olycka för några år sedan och då fick jag hjälp av vänner från Knivsta scoutkår att handla, så jag vet hur mycket det betyder att få hjälp, säger Sara Berglund.

Ett trettiotal volontärer har anmält sig

Sara är en av ett trettiotal personer som har svarat på kommunens upprop och anmält sig som volontärer för praktiska göromål under coronakrisen.

- Det är jätteroligt och vi är så tacksamma för att så många vill hjälpa till. En del har skrivit att de har bil och kan transportera, andra erbjuder sig att promenera med hundar och gå och handla. Vi har tyvärr inte hunnit kontakta alla volontärer än, men det gör vi allt eftersom ärendena kommer in, säger samordnare Ann Martini.

Vänlinjen - för dig som vill prata med någon

Kommunen samordnar även en telefonlinje, Vänlinjen, dit den som är ensam eller behöver lite sällskap kan ringa. Birgitta Magnusson är en av fjorton volontärer som bemannar Vänlinjen. Hon är i vanliga fall volontär på språkkaféet på mötesplatsen Lyckträffen.

- Jag är ju 80 + själv och tillhör därmed en riskgrupp, men att prata i telefon fungerar ju bra, det kan jag göra hemifrån. Jag pratar med en äldre dam som är änka, en till två gånger i veckan. Vi känner inte varandra sedan tidigare, men vi pratar om lite allmänna saker och det går bra. Jag tror det betyder mycket för henne, hon säger att hon inte pratar med någon annan, säger Birgitta Magnusson, som vill rekommendera andra att engagera sig som volontärer.

Sara Berglund håller med om att det är givande att engagera sig som volontär.

- Jag tror att vi människor har ett behov av att få hjälpa till. Man vill känna att man bidrar, och känna sig behövd. Men i vanliga fall jobbar folk så mycket, man har så mycket i vardagen att det är svårt att hinna med något mer än sitt eget. Jag tycker att folk generellt har blivit lite mer öppna nu under coronakrisen, man kollar hur andra har det och mår, man pratar mer. Förhoppningsvis innebär den här krisen att vi börjar bry oss lite mer om varandra, jag hoppas att det kan ändra vårt tankesätt lite grann, säger Sara Berglund.

Stöd i Knivsta för dig som vill ha praktisk hjälp

Är du 70+ eller hör till annan riskgrupp för covid-19? Ligger du sjuk hemma eller sitter i karantän? Då kan du få praktisk hjälp av en frivilligarbetare, exempelvis med att handla eller utföra andra ärenden. Volontärverksamheten samordnas av Knivsta kommun.

Hör av dig till Knivsta kommun så slussas du vidare.

Tel 018-34 70 00 E-post: knivsta@knivsta.se

Stöd i Knivsta för dig som vill prata med någon

Lyckträffens telefonlinje Vänlinjen
Vill du ha sällskap eller en pratstund? Ring Lyckträffens volontärer på Vänlinjen. Ring eller skicka e-post till Kontaktcenter Knivsta så slussas du vidare. Du som ringer kan vara anonym. Vänlinjen samordnas av Knivsta kommun, med engagemang från kommunens olika frivilligorganisationer.

Tel 018-34 70 00 E-post: knivsta@knivsta.se

Vill du hjälpa till?

Hör av dig till kommunen om vad du kan erbjuda så samordnar vi hjälpbehovet. Ring eller skicka e-post till Kontaktcenter Knivsta så slussas du vidare.

Tel 018-34 70 00 E-post: knivsta@knivsta.se


Sidan uppdaterades: 14 maj 2020