Fågelholkarna i Gredelby hagar, Trunsta träsk och Solhagen

I hagarna är cirka 125 holkar uppsatta för göktyta, stare, talgoxe, blåmes, entita, rödhake, svartvit flugsnappare, grå flugsnappare, trädkrypare, svartmes, talltita, koltrast, tofsmes och knipa.

Holkarna är placerade på träden i "ögonhöjd" för att de ska vara lätta att rensa och eventuellt lagas.

Entita/tofsmes/svartmesholkar är placerade cirka en meter över mark för att de arterna häckar naturligt i den höjden.

Hålen till göktyteholkarna stängs igen fram till slutet av april när göktytan kommer åter till Sverige från vintervistelsen i Afrika. Om vi inte stänger hinner andra fåglar bosätta sig i holken innan göktytan anlänt, till exempel talgoxar. Göktytans holkar är extra djupa eftersom de tillhör släktet hackspettar, de kan däremot inte hacka upp egna hål med sin klena näbb .

I maj/juni kontrolleras alla holkar. Om det då skett någon göktytehäckning kommer ungarna att ringmärkas.
Inga holkar kommer att vara obebodda under säsongen.

Förutom fåglarna så bor även getingar, humlor och bålgetingar i holkarna.
Holkarna fungerar även som övernattningsutrymmen för fåglar som stannar kvar över vintern.

Det finns också gamla holkar i hagen som är uppsatta för många år sedan och som sitter onödigt högt upp i träden och dessa kan inte rensas och underhållas utan kommer att flyttas!
Holkarna snickras och sköts med hjälp av ideella krafter inom Trunstagruppen.

Knivsta kommun bistår med material till holkarna.

Uppleva och göra

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 17 juni 2020