Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

28 mars 2023 kl 15:47

Politik och organisation

Högtidligt på CIK när jubileumsutställningen ”300 ögonblick från Knivsta” invigdes

Knivsta folkdanslag och Lagga spelmän underhöll medan utställningslokalen Stjärnvalvet på CIK fylldes av besökare när utställningen 300 ögonblick från Knivsta högtidligt invigdes i torsdags. Kvällens höjdpunkt var en nära nog fullsatt föreläsning som hölls av knivstaprofilen och eldsjälen Lennart Runnding själv – mannen bakom den stora samling bilder och tidningsurklipp som visas på utställningen.

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette invigningstalade när vernissagen öppnade. Hör en del av hennes tal i filmklippet ovan. Klippet är textat och delar av det är maskerat med anledning av GDPR.

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette invigningstalar

Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette.

LENNART rUNNDING

Lennart Runnding, som står bakom den stora samlingen av bilder och tidningsurklipp som visas i utställningen, föreläste under kvällen.

Öppningsvernissagen inleddes med mingel och snacks. När kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette ställde sig i talarstolen och invigde utställningen som en del av kommunens tjugoårsfirande riktade hon ett tack till Lennart Runnding själv.

- Ett stort tack till dig, Lennart! Det är en otroligt värdefull gärning. Det blir tydligt i utställningen att så mycket har hänt i Knivsta genom åren. Det fortsätter också hända mycket i vår kommun, sade Matilda Hübinette.

Utställningen
Utställningsbild
bild från utställningen

Kvällens höjdpunkt var Lennart Runndings egen föreläsning om Knivsta förr och nu - en genomarbetad berättelse med utgångspunkt från historiska bilder som hölls i en nära nog fullsatt scenkonstlokal.

Under föreläsningen fick publiken ta del av Knivstas nutidshistoria i form av ett omfattande bildspel: Foton från tiden runt förra sekelskiftet då sågen och tegelbruket var stationssamhällets största arbetsgivare, danser i Ängby Park, byggnationer av olika områden under olika tider, flygfoton över Knivsta då och nu, kort från när Särstabadet invigdes på 50-talet och från när E4-bron byggdes på 70-talet...och mycket, mycket annat!

Alla bilder kommenterades och beskrevs av Lennart själv, som berättade detaljerat om människor och händelser från tider som flytt.

- Här i backen vid vattentornet, på Tornvägen, åkte vi barn kälke och sparkar som var ihopsatta på rad. Det var ju ingen trafik då direkt, sade han om en vinterbild från femtiotalet.

- Och här på Häradsvägen låg IOGT-logen förut. Där ligger pastorsexpeditionen idag, kommenterade han en annan bild.

”Förr och nu”-bilderna under föreläsningen väckte kanske ett extra stort intresse. Lennart Runnding med vänner hade hjälpts åt att skapa bilder som satt ihop två och två – den ena delen av bilden visade en vy från flydda dagar och den andra delen visade samma vy i nutid. Väldigt intressant att se och jämföra!

Scenkonstlokalen var nära nog fullsatt under Lennart Runndings föreläsning på temat Knivsta förr och nu.

Lennart Runnding föreläser

Förevisning av Forsbyvägen i modern tid.
- Här har det blivit ett fel. Det är ojämna nummer och jämna nummer i adresserna på fel sidor av gatan, sade den tidigare brevbäraren.

IOGT-logen på Häradsvägen när det begav sig
Pastorsexpeditionen på Häradsvägen idag

Förr och nu! Så här såg IOGT-logen på Häradsvägen ut förr i tiden (bilden till vänster). Idag ligger pastorsexpeditionen här, intill S:ta Birgittakyrkan. Bilder ur Lennart Runndings arkiv.

Här åkte Lennart Runnding med kompisar pulka nedför backen en gång i tiden. Bild ur Lennart Runndings arkiv.

  • Nyfiken på utställningen? Välkommen till Stjärnvalvet på CIK! Utställningen är gratis och visas fram till 13 augusti.
  • Vill du höra Lennart Runnding berätta om Knivsta förr i tiden? Den 25 april klockan 19.00 föreläser Lennart om Knivstakändisar förr och nu i Tilassalen på Knivsta kommunhus. Se mer på sidan jubileumsevenemang på kommunens jubileumswebbplats knivsta.se/knivstakommunfyller20 Länk till annan webbplats.


Sidan uppdaterades: 30 mars 2023