Nämndernas resultat 2023 innebär ett underskott på minus 2,2 miljoner kronor.
Kommunstyrelsens nettokostnad ökade med 2,4 procent och resultatet var minus 2 miljoner kronor. Förutom höjda energikostnader fick fritid och kultur en hyreshöjning med cirka 10 procent för 2023. Verksamheten gjorde ett samlat underskott på minus 2,3 miljoner kronor. Tillväxtkontoret gjorde ett underskott på 3,3 miljoner kronor, bland annat till följd av uteblivna exploateringsintäkter och färre bostadsinvesteringar.
Samhällsutvecklingsnämndens totala budgetavvikelse var minus 3,2 miljoner kronor. Nämnden påverkas bland annat av den minskade efterfrågan på bostadsinvesteringar. Planenheten gör ett underskott med minus 5,7 miljoner kronor på grund av minskade intäkter. Avfallsverksamheten gör ett underskott med minus 2,4 miljoner kronor.
För att anpassa verksamheterna till nya marknadsförhållanden har det skett en omorganisering och vakanshållning av tjänster inom samähllsutvecklingsnämndens område. För att uppnå en budget i balans har investeringar, utredningar och underhåll skjutits på framtiden. Den totala nettokostnaden ökade med 32,2 procent jämfört med föregående år.
Socialnämnden gjorde ett överskott med 9,7 miljoner kronor. Insatser för äldre och personer med funktionsvariationer har en positiv budgetavvikelse på 6,4 miljoner kronor, medan individ- och familjeomsorgens överskott var 3,8 miljoner kronor. Att statsbidragen har varit högre än budgeterat påverkar resultatet positivt. Inom färdtjänst har antalet resor ökat och verksamheten gjorde ett underskott på minus 1,3 miljoner kronor. Nettokostnadsökning för socialnämnden var 5,1 procent.
Utbildningsnämnden gjorde ett negativt resultat på minus 4,1 miljoner kronor. Förskolan hade under året förskolan i genomsnitt 1 323 barn. Det är en minskning sedan föregående år men 18 fler än budget. Förskolan fick 9,6 miljoner kronor i statsbidrag under året (föregående år 7,4 miljoner kronor). Resultatet var plus 2 miljoner kronor.
Grundskolan hade en ökning av antalet elever från 3 175 till 3 217 elever, men 59 färre än budget. Det hade en negativ påverkan på ekonomin med 7,8 miljoner kronor och resultatet för grundskolan blev minus 7,5 miljoner kronor. Grundskolan fick 26,6 miljoner kronor i statsbidrag under året (föregående år 18,2 miljoner kronor).
Gymnasieskolan ökade antalet elever från 925 till 935 elever. Resultatet för Sjögrenska gymnasiet var 434 000 kronor. För externa köp av platser var det ett underskott med minus 789 000 kronor. Nämndens totala nettokostnad ökade med 5,8 procent jämfört med föregående år.
Bygg- och miljönämnden gjorde ett underskott på minus 3 miljoner kronor, vilket till stor del kan förklaras med minskade bygglovsintäkter, till följd av en svagare ekonomi för hushåll och företag. Inom miljöområdet har ett större tillsynsärende av olaglig tippning av avfall tagit resurser från ordinarie tillsyn, som annars skulle gett verksamheten intäkter. Verksamheterna bygglov, kart- och GIS samt miljötillsyn gjorde under året en organisationsförändring för att på lång sikt kunna sänka kostnaderna. Nettokostnaden för nämnden ökade med 34 procent.