Nämndernas resultat 2022 innebär ett överskott på 18,6 miljoner kronor.
Kommunstyrelsens nettokostnad ökade med 6,6 procent och resultatet var minus 1,7 miljoner kronor. Verksamheter som näringsliv, idrottsanläggningar och kommunhusfastigheten visar underskott med 7 miljoner kronor. Verksamheter med positiv budgetavvikelse är politik, totalförsvar, kommunledningskontor och it-drift, med ett samlat överskott på 5 miljoner kronor.
Samhällsutvecklingsnämnden hade en positiv budgetavvikelse på totalt 5,1 miljoner kronor. Gator och vägar visar överskott med 7,5 miljoner kronor, vilket bland annat beror på ökad beläggning på de kommunala parkeringarna jämfört med året innan. Vindkraftverkets överskott på 1,8 miljoner kronor är en följd av de höga elpriserna.
Avfallsverksamheten gör ett resultat på minus 2 miljoner kronor. Underskottet beror på fortsatt höga kostnader för kretsloppsparken efter pandemin, samt uteblivna intäkter på grund av senarelagd lagstiftning om ersättning för insamlade förpackningar.
Socialnämndens totala budgetavvikelse var 5,5 miljoner kronor. Insatser för äldre och personer med funktionsvariationer har en positiv budgetavvikelse på 7,5 miljoner kronor, medan individ- och familjeomsorgen visar negativ avvikelse med 4,5 miljoner kronor.
Omsorg enligt LSS fortsätter att öka genom fler brukare och större omsorgsinsatser. Inom hemtjänsten bidrar färre insatser till en sänkt nettokostnad jämfört med föregående år (minus 9,4 procent).
Under året har äldreboenden byggts om för att skapa fler platser, vilket medfört engångskostnader för ökad bemanning och flytt till evakueringsboende. Nettokostnadsökning för socialnämnden var 7,4 procent.
Utbildningsnämnden gör ett positivt resultat på 8,8 miljoner kronor. Förskolans verksamhet utgör 6,6 miljoner kronor av överskottet, men även vuxenutbildning och sfi, anpassad grundskola och måltidsverksamheten gör ett överskott med totalt cirka 4,5 miljoner kronor.
På den negativa sidan finns grundskolan och gymnasieskolan med cirka 1 miljon kronor i underskott vardera. Under året dömdes Segerstaskolans lokaler ut för undervisningsändamål och verksamheten flyttades till nybildade Valloxskolan. Antalet förskolebarn har ökat med 14 barn till totalt 1 335; grundskolan har ökat med 62 elever till 3 217 elever.
Bygg- och miljönämnden gör ett överskott på 267 000 kronor. De externa intäkterna sjönk med cirka 20 procent jämfört med föregående år, vilket förklaras med rekordmånga bygglov under pandemin. Även bruttokostnaden minskade till följd av förändringar av verksamhet. Nettokostnaden ökade med 3,8 procent.