Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Allemansrätten i Knivsta

Allemansrätten säger att alla som vistas i Sverige ska ha tillgång till natur. Det ger oss unika möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Men med allemansrätten följer inte bara rättigheter, utan även skyldigheter. På den här sidan kan du läsa mer om allemansrätten och ta del av Naturvårdsverkets råd och riktlinjer.

Allemansrätten ställer krav på att du ska vara varsam och visa hänsyn – mot naturen, djuren och människorna runt omkring dig.

Du får till exempel för det mesta sätta upp enstaka tält i naturen under några dygn. Större grupper med många tält behöver däremot be markägaren om lov.

Du får promenera och plocka bär och svamp i skogen, men inte vistas på en annan människas tomt utan att fråga om lov.

Allemansrätten är grundlagsskyddad men är i sig ingen lag. Den omges av andra lagar som berättar vad du får och inte får göra.

Allmänna viktiga punkter rörande allemansrätten

Se en film om allemansrätten på upplandsstiftelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på markägaren

Knivsta har en levande landsbygd, med aktiva lantbrukare som brukar jord och skog. Men tänk på den som äger åkrarna och djuren. Här nedan kan du ta del av hur du ska agera för att skydda växande grödor och inhägnade djur.

Allemansrätten gäller också i odlingslandskapet

Många bor i Knivsta för att ha närheten till naturen. När du är i naturen använder du allemansrätten. Oavsett om du går en promenad, paddlar kajak, klättrar i berg eller bara sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en möjlighet att vara på annans mark utan lov och är en förutsättning för att vi med stor frihet kan få vara i naturen.

Antalet personer i friluftslivet har ökat i takt med att befolkningen har vuxit i Knivsta. Eftersom de flesta bor i tätorten leder detta till ett ökat tryck på den tätortsnära naturen. I de mer populära områdena kan slitaget på mark och växtlighet bli stort.

Friluftslivet nu för tiden ställer andra krav på allemansrätten, som har sin grund i en mer traditionell, äldre användning av naturen. Det kan till exempel handla om markägande och allemansrätten. Hur mycket friluftsaktiviteter ska egentligen en markägare behöva acceptera på den privata marken? Det handlar om risk för slitage och skador på marken. Detta blir särskilt tydligt i tätortsnära natur och vid organiserade aktiviteter i större skala som blir en allt vanligare form av friluftsliv, orientering, motorsport med mera.

Men vanligtvis sliter friluftslivet inte ut de naturresurser som används. Friluftslivet kan ofta dela områden med andra former av markanvändning, som skogs- och jordbruk.

Det är inte tillåtet att plocka det som odlas eller att gå på åkern eller i planteringen där den växer. Odlad vall är mark där det har såtts gräs. Gräset skördas sedan och blir till exempel husdjurens vinterfoder. Det är därför inte tillåtet att gå i en vall, eller rasta hunden eller ha picknick där. Ofta finns det stigar och vägar på sidan om den odlade marken, använd dem.

Vintertid, när marken är frusen, är skaderisken mindre. Då kan du, med viss försiktighet, till exempel åka skidor över en åker, förutsatt att det inte finns sådda grödor i jorden som kan ta skada.

Ta hänsyn till djuren i hagen

En förutsättning för att du ska få gå genom en hage är att du inte stör betesdjuren. Allemansrätten gäller både på inhägnad och öppen betesmark, men kom ihåg att vissa djur kan bli störda eller reagera aggressivt mot människor. Det gäller särskilt kor med kalvar, men också hästar, grisar och får. Hagar eller betesmarker med betande djur får du korsa så länge du respekterar och inte stör djuren. Finns grindar är det viktigt att noga stänga dem efter sig så att djuren inte smiter ut. Att gå in i en beteshage med djur sker alltid på egen risk. Försök att undvika gå igenom hagen!

Stör inte kor, hästar och får under den tid de föder ungar, och när det finns kalvar, föl och lamm i en hage. Gå inte emellan så att du separerar en ko från hennes kalv, ett sto från ett föl eller en tacka från ett lamm. Försök att hitta en väg runt i stället och håll så långt avstånd till djuren som möjligt.

Det är speciellt viktigt att ha koll på din hund i områden där det finns andra djur.

Gör så här i odlingslandsskapet

  • Ta en omväg runt åkern och den nyplanterade skogen.
  • Håll avstånd till betande djur och stäng grinden efter dig om du inte finner en väg runt hagen.
  • Har du hund med? Ta gärna en omväg runt hagar med betande djur och håll hunden kopplad. Läs mer på www.knivsta.se/hundar Länk till annan webbplats.
  • Fråga markägaren om du vill klappa djuren.
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 20 december 2024