Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Tips kring matavfallsutrustningen

Här har vi samlat information som rör hanteringen av matavfallsutrustningen. Du får tips om hur du sköter papperspåsen på bästa sätt, att påsen och hållaren hör ihop och hur du löser eventuella problem med sopkärlet.

Papperspåsen och hållaren

Matavfallspåsen och hållaren

Papperspåsen har många fördelar. För att den ska fungera optimalt är det viktigt att den står i sin anpassade påsbehållare. Den gör att luft kan cirkulera runt påsen och att fukten då avdunstar.

Hur sköter jag påsen?

Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Då minimerar du risken för obehagliga lukter, flugor och att den går sönder för dig. Om matavfallet fortfarande är väldigt blött kan du använda dubbla papperspåsar eller lägga i lite tidnings-/hushållspapper eller bitar av äggkartong i botten på papperspåsen. Det kan också hjälpa att lägga det lite torrare avfallet i botten. Det är helt normalt att påsen ser fuktig och missfärgad ut på utsidan. Det betyder inte att den läcker utan är oftast bara fettfläckar.

Hur länge kan jag använda påsen?

Använd inte samma papperspåse för länge, tre dagar är lagom. Fyll inte påsen mer än till den streckade linjen. Påsen måste gå att stänga innan den läggs i kärlet annars är risken att flugor lägger ägg i matavfallet och att larver bildas.

Undvik lukt

Allt matavfall som luktar illa, som till exempel räkskal eller fiskrens, kan du skölja i kallt vatten eller linda in i tidningspapper och lägga i frysen innan du lägger ner det i papperspåsen och kärlet.

Bli av med fruktflugor

Ibland kan fruktflugor dyka upp. För att undvika dem kan du byta påse ofta och diska rent hållaren, den tål att diskas i maskin. Prova också att lägga en papperspåse eller en tunn tidning som lock över påsen. Du kan också göra en flugfälla genom att blanda 2 matskedar vinäger, 1 matsked saft eller sirap och några droppar diskmedel i ett glas och ställ där flugorna frodas.

Matavfallskärl under träd

Kärlet för matavfall

Placera kärlet i skuggan

Om du har möjlighet bör du inte placera kärlet för soligt. Kärlet blir då varmt och riskerar att börja lukta och dra till sig flugor. Ställ det istället svalt och skuggigt. Kom ihåg att ställa ut kärlet igen när sopbilen kommer.

Flugor och larver

Larver kan uppkomma när papperspåsen inte är helt stängd. Då kommer flugor åt matavfallet och lägger ägg där. För att undvika detta kan du förutom att stänga påsarna ordentligt även stryka ättika på kanten eller botten av kärlet. Flugorna tycker inte om lukten. Du kan även prova med trädgårdskalk. De gillar inte den basiska miljön som då uppstår. 

Påsarna fryser fast

På vintern är det lätt att en fuktig påse fryser fast i kärlet och då blir kvar där efter tömning. För att undvika detta kan du ställa ut papperspåsen en stund i kylan innan du lägger den i kärlet. Inför sophämtningen kan du skaka kärlet så att påsarna lossnar. Ett rent kärl motverkar också fastfrysning. En tidning eller två i botten kan också hjälpa mot flugor, fastfrysning och suga upp eventuellt lakvatten.

Titta gärna på filmen Så sorterar du matavall som handlar om hur du bäst hanterar matavfallspåsen för att slippa problem.

Se flmen Så sorterar du matavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Konsumentföreningen Stockholms webbsida Släng inte maten hittar du mer inspiration och tips på hur du kan göra för att undvika att slänga mat.

Gå till webbsidan Släng inte maten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 5 maj 2023