Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

13 februari 2024 kl 10:17

Förskola och skola

Förskolor deltar i nationellt sångprojekt - på barnens villkor

Barn behöver sjunga i ett ljusare tonläge om deras röster ska komma till sin rätt. Det är en av utgångspunkterna i det treåriga projektet "Rösträtt – sång på förskolan" som just nu pågår i hela Sverige. På de kommunala förskolorna i Knivsta har både barn och pedagoger fått stämma upp i nya tonarter.

Sångklassikerna Lille katt och Imse vimse spindel ljuder högt i lokalerna när vi kikar in på Lustigkulla förskola. Sångstunden når sin höjdpunkt när det är dags för Gräshoppan – en sång som också får barnen att studsa i takt med musiken.

Michael Näslund från Musik i Uppland är en sångcoacherna som arbetar i projektet "Rösträtt – sång på förskolan". Med en gitarr i ena handen och en viskande väska full av överraskningar i den andra, är han ute på förskolorna i länet för att locka fram sångglädje och sprida kunskap om barns röster.

– Barn har mindre kroppar, kortare stämband och mindre lungor. När de får sjunga på sina egna villkor, i högre tonarter och med kortare fraser, har de större chans att uppleva glädjen med sången och utveckla sin musikalitet, säger han.

En annan del av projektet är att utbilda pedagogerna och inspirera dem att använda sång i den dagliga verksamheten. I augusti förra året fick pedagogerna på de kommunala förskolorna i Knivsta en fortbildning där de bland annat lärde sig att välja rätt i tonregistret. De fick också tips om hur de kan spara sina egna röster, när de ibland behöver sjunga i ett tonläge som kan kännas onaturligt för vuxna.

– Det här är så inspirerande och lärorikt för oss alla. Och vi märker direkt vilken skillnad det gör när vi utgår från barnens fysiska förutsättningar i sången. Då kan barnen få taket att lyfta med Imse vimse spindel! säger Katarina Ahl Forssell, som är rektor på Lustigkulla förskola.

Inne på en förskola. En man håller upp en hand i luften och dirigerar barn som sitter på golvet med en förskollärare. På golvet ligger en gitarr.
I förskolemiljö. Barn ligger på golvet, en del med ben och fötter i vädret. I bakgrunden sitter en man med gitarr.

Det är både lättare och roligare att sjunga, när rösten får komma till sin rätt.

Sången Gräshoppan är alltid en riktig kioskvältare, berättar Michael Näslund från Musik i Uppland när han besöker Lustigkulla förskola i Knivsta kommun.

Om projektet "Rösträtt – sång på förskolan"

"Rösträtt – sång på förskolan" är en nationell satsning för att stärka sången i förskolan och inspirera personal och barn att sjunga mer i den dagliga förskoleverksamheten. Projektet genomförs med stöd från Kulturrådet, för att barn och pedagoger i förskolan ska få nya verktyg för röst och sång. I Uppsala län drivs projektet av Musik i Uppland.

En man spelar gitarr och sjunger tillsammans med barn på en förskola. Barnen hoppar i takt med musiken. Ett kort klipp på tre sångcoacher som sjunger tillsammans med förskolepedagoger i en scenlokal.


Sidan uppdaterades: 13 februari 2024