Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

19 mars 2024 kl 16:33

Förskola och skola

Förskollärare i Alsike får utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024

Lisen Hägerström, förskollärare på Lustigkulla förskola, fick idag ta emot utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024. Priset delades ut under den nationella konferensen Förskoledagarna 2024 i Stockholm.

Årets Förskolekraft delas varje år ut till en person inom förskolan som gör något extra för att inspirera, utmana och utveckla med varje barns bästa i fokus. I år går utmärkelsen till Lisen Hägerström från Lustigkulla förskola i Alsike, som idag fick kliva upp på scenen för att ta emot priset i samband med Förskoledagarna på Stockholmsmässan.

I sin motivering lyfter juryn bland annat fram Lisen Hägerströms förmåga att kombinera lek, lärande och omsorg på ett sätt som främjar barnens delaktighet och självkänsla, samtidigt som hon är en förebild för sina kollegor.

– Det är så glädjande att en av våra fantastiska krafter inom förskolan i Knivsta kommun idag blivit uppmärksammad med det här nationella och välförtjänta erkännandet, säger Pierre Janson, ordförande i utbildningsnämnden i Knivsta kommun.

Tre frågor till Lisen Hägerström, Årets Förskolekraft 2024

Varmt grattis, Lisen! Hur känns det?

– Det känns otroligt roligt. Jag känner mig stolt och ödmjuk, både över att ha blivit nominerad och för utmärkelsen, men också för att kunna inspirera inom en av de viktigaste och roligaste sakerna jag vet – arbete inom förskolan.

Nämn tre saker som är viktiga i ditt arbete?

– Förståelse för barns anknytning, utveckling och behov – vi är barnens beskyddare och språkrör. Att ta vuxenansvar, vara villig att reflektera och alltid utvecklas som människa och inom olika ämneskompetenser. Och så relationerna – i ledarskapet, mötet med barnen och vårdnadshavare.

Vad är det bästa med att jobba som förskollärare?

– Att få verka för att barnens rättigheter uppfylls och beskyddas. Att varje dag skapa trygghet och möjlighet för dem att synas, höras och få vara exakt så som de är i denna stund. Det skapar förutsättningar för positiv lärandeidentitet. Jag uppskattar också komplexiteten i det breda kunskapsområde som krävs för att utföra yrket och möta barnen – som förskollärare får jag möjlighet att alltid vara en växande människa. Det finns alltid mer att förstå och lära!

Kvinna med blommor och diplom, ballonger i bakgrunden

Juryns motivering:

Utmärkande för Årets Förskolekraft är det engagemang och den unika förmågan att skapa en lärmiljö som får varje barn att växa och känna tilltro till sin egen förmåga. Genom att kombinera lek, lärande och omsorg på ett sätt som främjar barnens delaktighet och självkänsla är hon en förebild för sina kollegor.

Genom att engagera barn i kreativa projekt och vara en aktiv lyssnare, bygger hon starka pedagogiska relationer och uppmuntrar till ett utforskande lärande. Med en stark professionalitet möter hon varje barn med ömsesidighet och respekt och lyssnar aktivt så att de känner sig på riktigt viktiga.

Hennes arbete med att förmedla förskolans värden till vårdnadshavare och omvärlden höjer inte bara yrkets status, utan visar också på den betydande kompetens som krävs. Hon är förskollärare, inspirationskälla och en respekterad kollega vars arbete får både barn och vuxna att växa tillsammans. Årets förskolekraft strävar efter att göra en bestående positiv inverkan i barnens liv och lever efter mottot: "Jag vill vara pedagogen som det är tur att barnen fick uppleva under sin förskoletid."

Årets Förskolekraft - utmärkelsens kriterier:

  • Personen har genom sitt engagemang och sin kunskap lyckats inspirera både kollegor och barn.
  • Personen har bidragit till ökad måluppfyllelse inom ett eller flera områden i förskolans verksamhet. Till exempel genom kreativitet, relationell kompetens, ämneskunskap, ledaregenskaper, kommunikationsförmåga.
  • Personen har pedagogisk utbildning – leg. förskollärare, barnskötare eller rektor.

Priset delas ut av Gothia kompetens i samarbete med Förskoletidningen.

Läs tidigare reportage med Lisen Hägerström på knivsta.se

I maj 2023 publicerade vi en artikel på knivsta.se som handlade om hur Lustigkulla förskola uppmärksammade att Knivsta kommun fyllde 20 år. I reportaget besökte vi Lisen Hägerströms förskolegrupp där barnen fick reflektera över Alsike förr, nu och i framtiden.

Läs reportaget från 11 maj 2023: Barnen funderar - hur ser Alsike ut om 20 år?


Sidan uppdaterades: 19 mars 2024