Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

15 februari 2024 kl 11:10

Stöd och omsorg

Estrids gård firade med nybakade semlor - "det ska vara lite extra festligt"

En doft av nybakat med inslag av kardemumma spred sig i allrummen när Estrids gård bjöd på semlor till fikat på fettisdagen tidigare i veckan.
- Vi försöker fira ofta, säger kockarna Pål Öhman och Sultan Alserawi.

Två boende fikar med semla, kaffe och saft

Semlor, koppar och assietter står uppdukade vid sittgrupperna där de boende på Estrids gård har samlats för dagens eftermiddagsfika. Nu är det bara själva kaffet som ska serveras - puttret från bryggaren hörs från köket intill.

- Nu ska det sitta bra med lite fika. Men jag vill hellre dricka saft till semlan, säger en av fikagästerna.

Bordsgrannen vill gärna ha kaffe men funderar med skeden i högsta hugg:

- Hur ska jag angripa den här godsaken då? Den är stor!

Kockarna Pål Öhman och Sultan Alserawi i köket

Kockarna Pål Öhman och Sultan Alserawi

närbild på semlor

Nybakat!

tre äldre kvinnor äter semla runt ett bord

Bagarna bakom semlorna, Estrids gårds kockar Pål Öhman och Sultan Alserawi, har redan påbörjat kvällens middag som blir fläsklägg med pepparrotssås. De vet att deras nybakade fikabröd ofta går hem hos de boende. Till en högtidsdag som fettisdagen och på helgerna ska det vara lite extra festligt, det är båda överens om.

- Vi försöker fira så ofta det går, det är viktigt att sätta guldkant på livet. Vi bakar ofta själva. Bullar brukar vara omtyckt, och bärpaj. Varje lördag har vi trerättersmeny.

Det är viktigt att maten är energirik och ger mycket näring, säger Pål.

- Många äldre orkar inte äta så stora mängder och då behöver den mat de får i sig vara näringstät. Det blir mycket smör, grädde och såser... Maten behöver också vara lätt att tugga, som köttfärs, korv och kokt fisk. Även fikat får gärna vara energirikt, som dagens semlor till exempel.

Han och Sultan är tillsammans ansvariga för måltiderna för de cirka sextiotalet boende på Estrids. Tillsammans lagar de två kockarna runt 960 måltider i veckan. De tycker i stort att de har goda förutsättningar att laga bra mat till de boende.

- Vi lagar ju all mat själva här på Estrids. Många äldreboenden får sin mat från centrala kök, som lagar mat till både äldre och skolbarn. Då blir det svårt att tillgodose personliga önskemål. Vi kan i hög grad skräddarsy maten. Om någon inte vill ha potatis gör vi kanske potatismos istället. Och vi undviker ris. Ingen här gillar ris särskilt mycket.

Har de boende några favoriter?
- Klassisk husmanskost är alltid populärt, som köttfärslimpa, kalops och pölsa. Men falukorv är nog den absoluta favoriten hos de flesta. Falukorv med mos, det går alltid hem. Och kanelbullar till fikat!

meny vecka 7
man och rullstolsburen kvinna fikar med semla
semlor i förgrunden,köket på Estrids gård i bakgrunden
Fasaden med entrén till Estrids gård

Estrids gård


Sidan uppdaterades: 15 februari 2024