Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

21 mars 2024 kl 16:10

Stöd och omsorg

Gästerna "rockade sockorna" när Daglig verksamhet bjöd på påsklunch

Nästan ingen fot var någon annans lik när Daglig verksamhet bjöd in till festlig påsklunch tidigare idag. Den 21 mars är nämligen Världsdagen för Downs syndrom och gästerna hyllade allas olikheter och lika värde genom att "rocka sockorna".

många personer i ett rum med buffe uppdukad i mitten.

Buffén stod uppdukad i köket på Ängbyvägen 8.

Tre par fötter med olika strumpor på varje fot

Inte alla men många rockade sockorna under lunchen.

Christin Landqvist står vid ett bord och lägger godis på färgglada cupcakes.

Christin Landqvist, samordnare på Daglig verksamhet, lade sista handen vid efterrätten.

I Daglig verksamhets lokaler på Ängbyvägen är det dukat med gula servetter och det är kö till påskbuffén. På bordet finns snittar, ägghalvor, köttbullar, Jansson och annat gott.

Inte alla men många av dagens runt 30 gäster har olika strumpor på fötterna - idag 21 mars är det nämligen Världsdagen för Downs syndrom, och många människor i hela Sverige "rockar sockorna" för att hylla olikheter och allas lika värde.

- Det blev diskreta sockor idag, jag har inga roliga i garderoben direkt, säger Simon, och visar upp sina fötter med en svart och en vit strumpa.

Han tycker att dagen är viktig - det finns en stark poäng i att uppmärksamma att alla är lika mycket värda, menar han. Ulrika, som står intill, hade glömt bort att ta olika strumpor och bär sina vanliga. Men hon tycker att det är en bra idé med en Rocka sockorna-dag.

- Jag tänker på dem som har Downs syndrom, för omtankens skull, och de svårigheter de kan ha. Ingen är perfekt och alla är bra som de personer de är.

Snittar med en tanspetare med en lila socka i papp

Snittarna med små sockor i papp.

buffebord med folk som tar av maten

Jansson, prinskorv och köttbullar på buffébordet.

Daglig verksamhet erbjuder stöttning och daglig sysselsättning för Knivstabor med insatser enligt LSS. Just nu är runt 40 personer med olika typer av funktionsvariationer inskrivna här och just idag är många av dem på plats. Påsklunch och rocka sockorna är populärt!

Hela veckan har förberedelserna pågått, med påskpyssel och matlagning. Lokalerna är pyntade och på buffén och efterrrätten - cupcakes i påskfärger - finns dekorationer med olika sorters sockor. Till vardags är det lite lugnare, säger Jörgen Jamting, som är chef för verksamheten.

- Våra brukare är normalt ute på sina verksamheter där de utför sina arbetsuppgifter och uppdrag. Många kommer tillbaka hit för lunch och fika, och träffas här igen när arbetsdagen är slut.

Vad gör ni en vanlig dag på Daglig verksamhet?

- På morgonen träffas vi här och dricker kaffe tillsammans. Sedan börjar arbetsdagen och de flesta ger sig av till sina respektive uppdrag. Vissa är kvar här och har ”innegrupp”. Vid lunchtid samlas vi igen och äter ihop. På rasten vill vissa vila, andra går hellre på en promenad. När alla har jobbat sitt eftermiddagspass samlas vi igen, för eftermiddagsfika.

Vi ordnar också gemensamma aktiviteter. Varannan vecka är det till exempel Tacotorsdag – då lagar "innegruppen" mat och vi äter buffé ihop. På fredagar brukar vi ha något extra, som musikstund och quiz.

Jörgen jamting, närbild, bredvid påskris

Jörgen Jamting, chef för Daglig verksamhet.

Skylt med öppettider

Öppet varje vardag 8-16.

Det här är Daglig verksamhet

Daglig verksamhet är en insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Den som är vuxen och har en funktionsnedsättning som gör det svårt att få ett vanligt arbete kan ansöka om daglig verksamhet. Den dagliga verksamheten ska vara så lik ett arbete som möjligt och arbetsuppgifterna vara anpassade efter dina intressen och behov.

I Knivsta kommun ligger Daglig verksamhet på Ängbyvägen 8. Verksamheten erbjuder arbetsuppgifter av olika slag till de inskrivna men står också för stöd och gemenskap. Det finns flera arbetsgrupper – Krusenberggruppen jobbar med utemiljön vid Krusenbergs herrgård och Ängbygruppen kör bland annat bokbussen till kommunens förskolor och hjälper till i kommunhuset, Noorgruppen arbetar på Noors slott. Vissa brukare har externa praktikplatser och jobbar på plats ute på olika företag.


Sidan uppdaterades: 21 mars 2024