Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

09 juni 2022 kl 17:34

Stöd och omsorg

Så jobbar kommunen med trygghet under skolavslutningen - tips till dig som förälder

Den 10 juni är det skolavslutning - och sommar, sol och bad och ingen skola på flera månader. Men skolavslutningen är också en så kallad ”riskkväll” för våra ungdomar. De riskerar då att komma i kontakt med alkohol och droger och många testar att dricka alkohol för första gången. Här berättar vi hur kommunen jobbar med trygghet under skolavslutningen och ger tips till dig som förälder. Du är också välkommen att följa med och nattvandra.

Tillsammans kan vi bidra till en trygg skolavslutningskväll

Personalen på Enheten för Råd och stöd genomför, i samverkan med skola och polis, trygghetsvandring i Knivsta kommun under skolavslutningen. Det innebär att de rör sig ute på gatorna och i områden där ungdomar befinner sig. Rutinen är att kontakta målsman om de påträffar ett barn under 18 år som har druckit eller bär på alkohol.

Fler vuxna ute under kvällstid skapar trygghet

Vuxennärvaro skapar trygghet för våra ungdomar och minskar risken att ungdomar till exempel dricker alkohol, brukar tobak eller testar andra droger; något som kan ge både oanade och obehagliga konsekvenser.

- Ett tips till dig som förälder är att besöka platser där unga kan samlas. Vår erfarenhet är att ungdomar samlas på platser där de kan sitta ostört, såsom badplatser, skolgårdar eller grillplatser. Exempel på för oss kända samlingsplatser är CIK, Willysgaraget, Särstabadet, Eda, Pepparskaksudden och Alsike skola. Gå gärna förbi och prata med de ungdomar du ser, säger Rickard Öberg Sjöstrand som är familjebehandlare på Råd och stöd.

Följ med och nattvandra under kvällen

Du som förälder är också varmt välkommen att följa med och nattvandra under kvällen på skolavslutningen fredag 10 juni. Vi samlas klockan 20.00 i cafeterian på Centrum för idrott och kultur, CIK. Det finns också möjlighet att ansluta senare.

Vi går tillsammans i grupper och inget ensamhetsarbete.

Lättare fika kommer finnas under kvällen!

Kontakta Råd och stöd

- Om du har något du undrar över eller om du får veta var ungdomarna tänker hålla till denna kväll, tar vi gärna emot tips och information. Du når oss på Råd och stöd både innan och under kvällen på 072-238 49 90. Tillsammans kan vi bidra till att våra ungdomar får en minnesfylld och glädjerik skolavslutning! säger Rickard Öberg Sjöstrand.

Läs mer om kommunens uppsökande arbete.

Läs om Kultur och fritids program för unga under skolavslutningen.

Här kommer några tips till dig som vårdnadshavare:

  • Dialog kan förhindra att just ditt barn far illa: Var där ungdomarna är – prata om vad de ska göra, vilka de ska träffa och var. Berätta om hur du ser på alkohol, tobak, droger och tider. Hjälp din ungdom att hitta ursäkter till att säga nej till att dricka alkohol som exempel ”det förstör min träning” eller ”mamma kommer ta min mobil i ett halvår”.
  • Bjud inte ungdomar på alkohol och köp inte ut. De ungdomar som bjuds på alkohol hemma dricker generellt mer även utanför hemmet. Påminn äldre kompisar och syskon om detsamma.
  • Ställ upp och var tillgänglig! Hjälp till att hämta om det skulle behövas.
  • Reagera om ungdomar plötsligt byter kompisar och ändrar beteende.
  • Håll kontakt med föräldrarna till ditt barns kompisar och ta gärna en titt i ungdomarnas ryggsäckar/kassar inför utekvällar. Håll även koll på att det inte har försvunnit alkohol, cigaretter eller snus från ditt hem.
  • Om du jobbar natt eller åker bort så prata med dina grannar och andra vuxna och be dem hjälpa till att hålla ett öga på ditt hem. Tänk på att även om din ungdom är myndig så utesluter inte det att minderåriga kommer bjudas hem till ditt hem och råka illa ut.
  • Och kom ihåg - även du som förälder/vuxen kan vid kännedom om minderåriga som dricker alkohol ringa till polisen på 114 14 eller till socialjouren (om ett barn far illa) på 018-15 00 00


Sidan uppdaterades: 10 juni 2022