Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

25 oktober 2022 kl 15:11

Stöd och omsorg

Så jobbar kommunen med trygghet under höstlovet – tips till dig som förälder

Med fler vuxna ute i rörelse blir Knivsta en säkrare plats för alla höstlovslediga barn och ungdomar. Här berättar vi om hur kommunen jobbar med trygghet under höstlovet och ger tips till dig som förälder.

Så kan vi skapa trygghet tillsammans

Fredag 28 oktober nattvandrar Enheten för råd och stöd i Knivsta. Det innebär att de kommer att röra sig ute på gatorna och i områden där ungdomar befinner sig. Möter de ett barn under 18 år som har druckit eller bär på alkohol kommer de att kontakta vårdnadshavare.

Undrar du över något, eller vet du var ungdomar håller till denna kväll? Välkommen att kontakta Råd och stöd såväl före som under kvällen på 072-238 49 90 eller 076-102 71 66.

Fler vuxna ute gör skillnad

När vuxna också är ute på kvällen minskar risken för att ungdomarna exempelvis dricker alkohol, använder tobak eller testar andra droger. Hjälp gärna till och besök platser där unga kan samlas under kvällen.

Under den här årstiden kan det vara platser där det är varmt, upplyst och där ungdomarna kan sitta ostört, exempelvis garage, skolgårdar eller i och utanför affärer och samlingsplatser som CIK, Willys garage, Coop, Adolfsbergsskolan och Alsike skola.

Kontakta Råd och stöd

Behöver du som är vårdnadshavare stöd? Välkommen att kontakta Enheten för råd och stöd. Du når dem via Kontaktcenter på telefonnummer 018-34 70 00 eller mejl till radostod@knivsta.se.

Läs mer om Enheten för råd och stöd

Läs mer om kommunens uppsökande arbete

Läs mer om ungdomar och droger

Läs om Kultur och fritids program för unga under höstlovet.

Tips till dig som är vårdnadshavare

  • Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma, men var beredd på att hämta tidigare om det behövs. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal.
  • Var nyfiken och intresserad över planerna inför kvällen, men försök att inte göra samtalet till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  • Tänk på att du är barnets förebild. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Därför är det viktigt att aldrig bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.
  • Visa att du finns där som stöd, oavsett vad som händer. En del unga vågar inte prata med sina föräldrar om alkohol. Förklara för ditt barn att hen alltid kan komma hem, även om hen är berusad. Välkomna barnet hem med värme och trygghet och spara eventuella samtal till dagen efter.
  • Prata med andra föräldrar. Skapa en chattgrupp där ni hjälps åt att hålla koll under kvällen. Visa era barn att ni föräldrar har en gemensam hållning kring alkohol för minderåriga.
  • Ta en kvällspromenad. När vuxna vistas ute på kvällen minskar risken för att tonåringar ska råka illa ut. Det är också viktigt för ditt barn att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa.
  • Be dina grannar eller andra vuxna hålla ett öga på ditt hem om du jobbar natt eller åker bort. Tänk på att även om din ungdom är myndig så utesluter inte det att minderåriga bjuds in till ditt hem och kan råka illa ut.
  • Om ditt barn har druckit alkohol är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Om barnet känner skuld är det mindre troligt att hen berättar nästa gång något händer.
  • Och kom ihåg - även du som vuxen kan vid kännedom om minderåriga som dricker alkohol ringa till polisen på 114 14 eller till socialjouren (om ett barn far illa) på 018-15 00 00.

Sidan uppdaterades: 27 oktober 2022