Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

20 december 2022 kl 14:42

Stöd och omsorg

Jullovet inleds med trygghetsvandring – tips till dig som är förälder

Kommunens uppsökande verksamhet planerar en trygghetsvandring när jullovet börjar den 21 december. Du som är förälder kan också bidra till att öka tryggheten för våra unga under jullovet. Här får du tips från Enheten för råd och stöd.

Trygghetsvandring 21 december

Enheten för råd och stöd gör tillsammans med skolpersonal, elevhälsan och polisen en trygghetsvandring när jullovet inleds onsdag 21 december. En trygghetsvandring innebär att vi rör oss ute i de områden där ungdomar befinner sig. Om vi möter ett barn under 18 år som har druckit eller bär på alkohol, så tar vi kontakt med barnets vårdnadshavare.

Du får gärna höra av dig till enheten om du undrar över något, eller om du vet var ungdomarna håller till denna kväll. Telefonnummer är 072-238 49 90 och 076-102 71 66. Det går bra att ringa både före och under kvällen.

Winterparty

Samma kväll arrangerar ungdomsverksamheten ett Winterparty på CIK, med DJ, musik och underhållning. Insläppet till Winterparty är klockan 18.30. Det finns också ett dagsprogram klockan 14.00-17.00 med skridskodisco, pingisturnering, pepparkaksdekorationer och filmvisning.
Läs mer om Winterparty på CIK

Fler vuxna ute gör skillnad

Risken för att ungdomar ska dricka alkohol, använda tobak eller testa andra droger minskar om fler vuxna är ute och rör sig i områden där ungdomarna är. Hjälp gärna till och besök platser där du tror att unga kan samlas på kvällarna under jullovet.

Under den här årstiden kan det vara platser där det är varmt, upplyst och där ungdomarna kan sitta ostört. Exempel på samlingsplatser är garage, skolgårdar, i och utanför affärer, CIK, Willys garage, Coop, Adolfsbergsskolan och Alsike skola.

Är du själv i riskzon?

Jul och nyår är även en tid då en del vuxna dricker för mycket alkohol. Finns det barn i din närhet som far illa på grund av vuxnas drickande under helgerna? Är du orolig för att någon i din närhet dricker för mycket? Är du själv i riskzonen? Tveka inte att söka hjälp.

Stöd vid missbruk och beroende

Så gör du en orosanmälan om barn som far illa

Du kan också kontakta en nationell jourlinje för stöd:

Hos BRIS – Barnens rätt i samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan barn och unga få stöd och hjälp via mejl, telefon eller chatt.

Om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor kan du kontakta Alkohollinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Telefon: 020-84 44 48.

Kontakta Droghjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du har frågor om drogvanor. Telefon: 020-91 91 91.

Kontakta Råd och stöd

Som vårdnadshavare är du alltid välkommen att kontakta Enheten för råd och stöd i Knivsta kommun. Du når dem via Kontaktcenter på telefonnummer 018-34 70 00 eller mejl till radostod@knivsta.se.

Läs om Enheten för råd och stöd

Läs om kommunens uppsökande arbete

Läs kommunens information om ungdomar och droger

Ta del av jullovsprogrammet från Kultur och fritid

Tips till dig som är vårdnadshavare

  • Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma, men var beredd på att hämta tidigare om det behövs. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal.
  • Var nyfiken och intresserad över planerna inför kvällen, men försök att inte göra samtalet till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  • Var en förebild. Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Därför är det viktigt att aldrig bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.
  • Visa att du finns där som stöd, oavsett vad som händer. En del unga vågar inte prata med sina föräldrar om alkohol. Förklara för ditt barn att hen alltid kan komma hem, även om hen är berusad. Välkomna barnet hem med värme och trygghet och spara eventuella samtal till dagen efter.
  • Prata med andra föräldrar. Skapa en chattgrupp där ni hjälps åt att hålla koll under kvällen. Visa era barn att ni föräldrar har en gemensam hållning kring alkohol för minderåriga.
  • Ta en kvällspromenad. När vuxna vistas ute på kvällen minskar risken för att tonåringar ska råka illa ut. Det är också viktigt för ditt barn att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa.
  • Be dina grannar eller andra vuxna hålla ett öga på ditt hem om du jobbar natt eller åker bort. Tänk på att även om din ungdom är myndig så utesluter inte det att minderåriga bjuds in till ditt hem och kan råka illa ut.
  • Om ditt barn har druckit alkohol är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Om barnet känner skuld är det mindre troligt att hen berättar nästa gång något händer.
  • Och kom ihåg - även du som vuxen kan vid kännedom om minderåriga som dricker alkohol ringa till polisen på 114 14 eller till socialjouren (om ett barn far illa) på 018-15 00 00.

Sidan uppdaterades: 20 december 2022