Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Årets Knivstabo 2021

Berth-Arne Bengtsson

För sitt brinnande engagemang i projektet Hittaut som inspirerade Knivstaborna till smittsäkert motionerande och lokal upptäckarlusta belönas Berth-Arne Bengtsson med utmärkelsen Årets Knivstabo 2021.

Berth-Arne Bengtsson är Årets Knivstabo 2021

- Jag visste inte ens att jag var nominerad, så det var en total men väldigt trevlig överraskning och en stor ära för mig som inflyttad skåning, berättar Berth-Arne Bengtsson. Hustrun hade det däremot på känn!

Orientering stort intresse sedan tonåren

Berth-Arne har bott i Knivsta sedan 1998. Karriären tog fart på Ultuna, där han utbildade sig till agronom och sedan blev kvar för att forska och doktorera. Därefter blev han värvad till det privata näringslivet och började arbeta på bank. På fritiden har han ägnat sig åt fotografering, cykling och förstås orientering – ett intresse som följt med ända sedan 15-årsåldern. Genom åren har Berth-Arne sprungit i flera orienteringsklubbar och även varit uttagen till landslaget.
- Jag har alltid trivts med att vara ute i skogen och lösa problem med karta och kompass.

När han för lite mer än ett år sedan valde att gå i pension föll det sig därför naturligt att fortsätta med arbetet för orienteringsutmaningen Hittaut, som i Knivsta arrangeras av Långhundra IF.
- Istället för professionell bankman blev jag professionell orienteringsarrangör, säger Berth-Arne och skrattar.

Berth-Arne tror att framgången med Hittaut ligger i att det väcker en upptäckarglädje hos varje person som deltar, samt att man får upp ögonen för de friluftsmöjligheter som finns runt knuten i Knivsta.

- Det är som en skattjakt att hitta checkpoints utomhus. Samtidigt upptäcker man nya vyer i sin omgivning man kanske aldrig tänkt på förut trots att man bott på samma ställe i 30 år. Hittaut erbjuder också en enkel form av motion: det behövs inga särskilda kläder, det går att göra när som helst och du väljer själv om du vill gå, springa eller cykla.

Utmaningen slog rekord under förra året

Precis som med allt annat under 2020 märkte även Hittaut av ”coronaeffekten”, vilket innebar att utmaningen slagit rekord på alla orter där den arrangerats, tack vare sitt smittsäkra upplägg. Så även i Knivsta, där nästan 1 800 personer deltog. Arbetet bakom har inneburit otaliga timmar där Berth-Arne och hans kollegor i Långhundra IF bland annat har värvat samarbetspartners, kontaktat markägare, delat ut kartor till alla Knivstabor och i år satt ut 85 checkpoints. Fler checkpoints kommer att sättas upp under resten av året samt 20 nya särskilt anpassade för cyklister som går utanför den ordinarie kartan. Totalt blir det 165 checkpoints!

- Förhoppningen är att vi ska kunna arrangera Hittaut även nästa år. Vi håller också tummarna för att O-ringen kan bli av i Uppsala, då får vi ännu mer att göra, säger Berth-Arne och skrattar.

Motivering

Motiveringen till att Berth-Arne Bengtsson blir Årets Knivstabo 2021 lyder:

Med ett svårslaget engagemang och oräkneliga timmars ideellt arbete har Berth-Arne Bengtsson genom projektet Hittaut direkt bidragit till att inspirera Knivstaborna till smittsäkert motionerande utomhus under ett pandemiår präglat av hemmasittande. Från att skaffa samarbetspartners, rekognosera terräng, sätta upp och hämta checkpoints till att revidera, trycka och distribuera kartor till alla boende i Knivsta kommun – inget har skett utan Berth-Arnes handpåläggning, och det märks. Ett projekt är aldrig bättre än sin projektledare och med en eldsjäl som Berth-Arne är det inte konstigt att Hittaut har blivit en succé bland Knivstaborna!

Utmärkelsen delas ut under kommunfullmäktiges sammanträde i Knivsta kommunhus den 9 juni 2021.

Berth-Arne Bengtsson belönas med ett särskilt framtaget diplom, illustrerat av Knivstakonstnären Charlotta Blomgren, samt en prissumma på en 2 500 kronor i form av en kulturaktivitet.

Om utmärkelsen

Utmärkelsen Årets Knivstabo inrättades av kommunstyrelsen i juni 2014 och delas ut för sjunde året. Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att kommunen fått positiv uppmärksamhet under föregående kalenderår. Personen ska vara skriven i Knivsta och ha fyllt 18 år. Politiska insatser kan inte premieras
.
Kandidater till utmärkelsen kan nomineras av kommuninvånarna och rätt att nominera har person som är skriven i Knivsta kommun. Vinnaren utses av kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidium under ledning av kommunfullmäktiges ordförande.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 4 juni 2021