Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Du är på väg till Knivsta fyller 20 år!

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

02 oktober 2019 kl 12:14

Politik och organisation

Årets Knivstabo 2019 Lennart Runnding

För sitt obevekliga intresse för att så generöst dela med sig av Knivstas historia med sitt växande arkiv med historiska bilder belönas Lennart Runnding med utmärkelsen Årets Knivstabo 2019.

Lennart Runnding

- Det är jättekul, jag blev chockad när jag fick reda på det! Det är väldigt hedrande, och jag har ju förstått av responsen jag får att det jag gör är väldigt uppskattat. Jag kommer fortsätta med det här så länge jag orkar! säger Lennart Runnding.

Lennart Runndning är så nära man kan komma en levande uppslagsbok, eller kanske kartbok, om Knivsta. Han är uppvuxen i Knivsta och började som 15-åring jobba som brevbärare i mitten på 1960-talet. Han blev kvar inom posten i hela sitt yrkesliv och har på nära håll sett Knivsta växa fram under flera decennier. Det finns knappt en gata, väg, hus eller adress som han inte känner till. Lägg sedan till att han hela sitt liv har varit aktiv i det lokala idrotts-, musik- och föreningslivet så är det lätt att förstå att Lennart Runnding känner många av Knivstas invånare.

Skrev bok om Ängby park

Intresset för historia har alltid funnits och när han gick i pension 2014 skrev han en bok om Ängby park, som under glansdagarna på 1960-1980-talet ofta huserade Sverigeturnépremiärer för både svenska och utländska stora artister. Boken gav mersmak.

- Jag är ju väldigt intresserad av historia, och framför allt lokal historia. Så när jag sen hörde att många hade vykort med Knivstamotiv så började jag samla in och scanna in dem så att de skulle bevaras för eftervärlden. Jag tror jag har uppåt 500 Knivstavykortsmotiv. Och sen började jag låna fotoalbum av folk jag känner och så rullade det igång, berättar Lennart Runnding.

Samlar in bilder och sparar dem för eftervärlden

Efter tre års samlande har hans arkiv vuxit till cirka 11 000 inscannade foton från alla delar av kommunen. Han lånar foton, scannar in dem och lämnar sen tillbaka dem till ägaren. Motiven är miljöer i och kring Knivsta, med och utan människor, de äldsta bilderna är från tidigt 1800-tal. Om det finns namn på personerna på bilderna och annan fakta som kan vara intressant dokumenteras det också.

Bilderna delar han generöst med sig av, bland annat i utställningar, på Facebook, på föredrag i bygdegårdar, på mötesplatsen Lyckträffen och i skolklasser.

Delar generöst med sig av bilderna

- Det roligaste är ju att möta folk och få feedback på det jag visar! Och vilka berättelser och uppslag jag får höra tillbaka! Ofta är det någon av åhörarna som kan berätta om någon person på bilderna eller kan lägga till detaljer så att arkivet hela tiden fylls på, berättar Lennart Runnding.

Så småningom ska han lämna över materialet till Landsarkivet, Folkrörelsearkivet och Upplandsmuseet. Och det växer fortfarande. Just nu letar han efter bilder på ”månskensrinken” i Vassunda, ett av de ställen där man på 1960-talet åkte skridskor utomhus i månskenet.

- När vi nu kommer få en egen ishall här i kommunen kan det vara kul att se hur vi åkte skridskor förr i tiden i Knivsta. Jag vill både lyfta det gamla och se fram emot det nya. Jag tycker det är positivt att Knivsta utvecklas, jag ser fram emot det, säger eldsjälen Lennart Runnding.

Motivering

Motiveringen till att Lennart Runnding blir Årets Knivstabo 2019 lyder:

Med en tydlig kärlek till hembygden, och ett obevekligt intresse för att dela med sig av Knivstas historia, sprider eldsjälen Lennart Runnding de många berättelserna om Knivsta förr och nu vidare till dagens Knivstabor. Med sitt ständigt växande arkiv med historiska bilder, som han så generöst delar med sig av, dokumenterar han den trakt som en gång var. Och han gör det med både en stor nypa kärlek och några mått vemod. Knivstaprofilen, brevbäraren, föreläsaren, historiekännaren och folklivsentusiasten Lennart Runnding får oss att minnas och lära känna Knivsta.

Om utmärkelsen

Utmärkelsen Årets Knivstabo inrättades av kommunstyrelsen i juni 2014 och delas ut för femte gången vid årets nationaldagsfirande. Utmärkelsen ska gå till någon som medverkat till att kommunen fått positiv uppmärksamhet under föregående kalenderår. Personen ska vara skriven i Knivsta och ha fyllt 18 år. Politiska insatser kan inte premieras.

Kandidater till utmärkelsen kan nomineras av kommuninvånarna och rätt att nominera har person som är skriven i Knivsta kommun. Vinnaren utses av kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens presidium under ledning av kommunfullmäktiges ordförande.

Sidan uppdaterades: 14 januari 2021