Det är viktigt att du håller dig informerad om vad som gäller i den kommun där du bor eller befinner dig. Du hittar information om eventuella eldningsförbud i området via kommunens webbplats eller hos länets länsstyrelse.
Ett tips är att ladda ner appen Brandrisk ute - den hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen är framtagen av MSB.
Ladda ner appen via App Store
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda ner appen via Google Play
Länk till annan webbplats.
Du kan också ta del av aktuella varningar via smhi.se
Länk till annan webbplats.
Vid andra frågor eller funderingar kan du ringa till Knivsta kommuns räddningstjänst Brandkåren Attunda, telefonnummer: 08-594 696 00
Vem beslutar om eldningsförbud?
Länsstyrelsen kan besluta om eldningsförbud utifrån lagen om skydd mot olyckor (LSO) när det råder stor risk för brand i skog och mark.
Varje kommun har också rätt att fatta beslut om eget eldningsförbud inom sin kommun.
Besluten sker i samråd med räddningstjänsten och utifrån SMHI:s prognoser.
Vad innebär eldningsförbud?
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda med fast bränsle i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse - eller så nära skog och mark att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park. Aktiviteter som eldning, grillning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etcetera) är förbjudet.
Myndigheterna kan besluta om skärpt eldningsförbud vid mycket hög brandrisk. Då är det även förbjudet att elda och grilla inom sammanhållen bebyggelse - dock ej på egen tomt.
Läs en sammanställning av vad det innebär med eldningsförbud respektive skärpt eldningsförbud hos Länsstyrelsen Uppsala
Länk till annan webbplats.
Samhällets ansvar
Många olika aktörer samarbetar för att bränder i skog och mark ska kunna undvikas och släckas effektivt om de bryter ut. Lokalt och regionalt är det kommunen, räddningstjänsten och länsstyrelsen som samarbetar med varandra kring brandfara och bränder.
Kommunen har det yttersta ansvaret för att alla som bor, jobbar eller turistar i kommunen får den information och det stöd de behöver. Vid en större skogsbrand kan det till exempel handla om att upprätta trygghetspunkter där medborgare kan få aktuell information, enklare sjukvård eller något att äta.
Kommunen ska också se till att till exempel barn- och äldreomsorg, skola, och dricksvattenförsörjning fungerar även under samhällsstörningar.
Det är i första hand räddningstjänsten som ansvarar för släckningsarbetet. Vid större skogsbränder eller andra samhällsstörningar som berör flera kommuner samarbetar räddningstjänsterna med varandra. Det är då länsstyrelsens uppdrag att samordna kommunernas krishantering och information till allmänheten. Länsstyrelsen sköter också kontakten mellan kommunerna och statliga myndigheter. Det kan bland annat handla om att begära in de extra förstärkningsresurser som MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, förfogar över.
Läs samlad information om eldningsförbud och se frågor och svar på Länsstyrelsen Uppsalas webbplats
Länk till annan webbplats.
Håll koll på vädret och vädervarningar via SMHI
Länk till annan webbplats.
Läs på krisinformation.se om eldning utomhus
Länk till annan webbplats.
Läs o samhällets ansvar och organisation vid en skogsbrand
Länk till annan webbplats.