Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

03 april 2024 kl 15:39

Stöd och omsorg

På Smultronstället träffas Knivstabor med demensdiagnos - ”ett av flera stöd till äldre Knivstabor och deras anhöriga”

Morgonkaffet har precis serverats och dagens gäster småpratar runt bordet när vi besöker dagverksamheten Smultronstället i centrala Knivsta. Idag är det onsdag och högläsning, gudstjänst och besök från frisör Yvonne står på schemat.

Personer sitter runt ett bord med en bukett tulpaner i förgrunden
Kvinna klipper äldre dam som sitter i en stol i

Frisör Yvonne kommer cirka varannan månad.

ärbild på maud som förestår Smultronstället

Maud Rydhester ansvarar för Smultronstället.

På onsdagar är det bara damer på plats på Smultronstället, berättar Maud Rydhester som leder verksamheten. På torsdagar är det i stället "herrarnas".

- Det kan vara skönt att dela upp sig ibland, det blir lite andra samtal. Övriga dagar är det blandat med både herrar och damer.

Smultronstället ligger på entréplan på det särskilda boendet Vilhelms gård, som drivs av Vardaga. Lokalerna är trivsamt inredda med fåtöljer, väggbonader och gröna växter. Här kan Knivstabor som har fått en demensdiagnos få plats på dagverksamheten, efter biståndsbeslut från Knivsta kommun. Vissa gäster tillbringar någon dag i veckan här, andra flera dagar i veckan, säger Maud.

- Behoven varierar. Men gemensamt för alla våra gäster är att de fortfarande bor kvar i sina hem. Det blir ett välkommet avbrott i vardagen att komma hit, både för dem som är sjuka och för deras anhöriga som kan behöva avlastning.

Dagarna följer ett schema. På måndagar och fredagar är det bingo, på tisdagar gympa, på onsdagar högläsning och trerättersmeny till lunch. När helgen närmar sig fixar Maud fredagsmys för hela boendet. Däremellan arrangeras olika aktiviteter, som pyssel, musik och promenader. Vissa aktiviteter är även de boende på Vilhelms gård med på, andra är bara för Smultronställets gäster.

- Det händer olika saker varje dag. Idag är frisören på besök, nästa vecka kommer fotvården. Det viktigaste är samvaron och det sociala. Vi jobbar också mycket med hjärngympa och minnesträning, säger Maud Rydhester.

Hög med böcker på en byrå

Böckerna för högläsning levereras från biblioteket med kommunens lånecykel.

Fönsterbänk med fönster och blommor framför

Fönster ut mot den grönskande trädgården - en trevlig plats att vara på under den varma årstiden.

Olika sorters stöd från kommunen till äldre och deras anhöriga

Dagverksamheten Smultronstället är ett av flera sorters stöd som äldre Knivstabor och deras anhöriga kan få genom biståndsbeslut från Knivsta kommun, säger Ulrika Andersson, chef på Biståndsenheten i Knivsta kommun.

Smultronställets verksamhet drivs av Vardaga och vänder sig till personer med demensdiagnos, medan andra stödinsatser är för äldre med andra omsorgsbehov.

- Insatserna riktar sig ofta lika mycket till den anhöriga som till den som faktiskt har behovet. Det kan vara tungt att vara nära en person som är långvarigt sjuk eller på annat sätt behöver mycket omsorg. Som anhörig står man ofta för en stor del av hjälpen och stöttningen.

Stödinsatserna kan handla om allt från enklare stöd som avlösning hemma till mer omfattade hjälp som hemtjänst och växelvård. Flertalet av de insatser som kommunen erbjuder kräver ett biståndsbeslut. Det betyder att det är du med omsorgsbehov som själv eller tillsammans med anhörig ansöker om stöd för din räkning hos kommunens biståndshandläggare.

- Biståndshandläggaren är den person hos oss som har hand om ditt ärende. Det är tillsammans med biståndshandläggaren som ni hittar lösningar för er vardag och kommer fram till vilket stöd som just du och din anhöriga behöver, säger Ulrika Andersson.

Volontärstöd för anhöriga på Lyckträffen

Anhöriggruppen på kommunens öppna mötesplats Lyckträffen leds av volontärer och kräver inget biståndsbeslut. Gruppen träffas i lokalerna på Sågverkstorget ett antal gånger per termin. Där kan anhöriga träffa andra i samma situation och utbyta tankar.

- Många uppskattar träffarna. Du får möjlighet ta upp frågor som berör och prata om vardagliga händelser. Gruppen har också tystnadslöfte så det kan kännas tryggt att prata fritt, säger Berit Axelsson, som leder volontärgruppen.

Är du äldre med behov av omsorg? Eller är du anhörig och vårdar eller stödjer en närstående? Då kan du få olika sorters stöd och hjälp i Knivsta kommun.

Avlösning

Om du behöver mycket vård och omsorg kan din anhöriga få så kallad avlösning genom Knivsta kommun. Då kommer hemtjänstpersonal hem till er och din anhöriga kan vara på egen hand en stund. Insatsen kräver biståndsbeslut - du behöver ansöka om avlösning från biståndshandläggare.

Hemtjänst

Om du behöver hjälp med omvårdnad hemma kan du få hemtjänst. Omvårdnad är till exempel hjälp att klä på dig eller duscha, och service kan vara städning. Du och/eller din anhöriga behöver ansöka om hemtjänst från biståndshandläggare.

Läs mer om hemtjänst

Växelvård

Om du behöver mycket stöd och din anhöriga behöver vila för att orka kan du få plats på kommunens växelvård. Du får plats efter biståndsbeslut och bor då periodvis på Estrids gård i centrala Knivsta.

Dagverksamhet för personer med demens

På Vilhelms gård, som drivs av Vardaga, finns den dagliga verksamheten Smultronstället för dig med demensdiagnos. Plats på dagverksamhet fås efter biståndsbeslut och innebär att du tillbringar 1-2 dagar i veckan på Smultronstället. Du som är anhörig är välkommen att följa med, om du skulle önska.

Särskilt boende

Om du har ett stort vård- och omsorgsbehov som kräver närhet till personal dygnet runt kan det bli fråga om att flytta hemifrån till ett så kallat särskilt boende. I Knivsta finns de särskilda boendena Estrids gård och Vilhelms gård.

Läs mer om Estrids gård

Läs mer om Vilhelms gård

Digitalt stöd till anhöriga

Det finns digitalt stöd att få för dig som är anhörig. På En bra plats (enbraplats.se Länk till annan webbplats.) kan du läsa samlad information och nyheter, hitta aktiviteter och kurser, få råd och stöd samt nätverka med andra anhöriga. Knivsta kommun arbetar också med Demenslotsen (demenslotsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) - en digital vägvisare som ger dig som är anhörig till en person med demensdiagnos relevant information när du behöver den. Råd och tips portioneras ut längs resans gång, beroende på var din närstående befinner sig i sitt sjukdomsförlopp.

Lyckträffens volontärsledda anhöriggrupp

För dig som är anhörig och vårdar eller stödjer en närstående. Kräver inget biståndsbeslut, alla är välkomna. På knivsta.se/lyckträffen Länk till annan webbplats. hittar du information om anhöriggrupperna.

Kommuner ska enligt socialtjänstlagen erbjuda olika former av stöd åt anhöriga.

Det är du som vårdar eller stödjer en närstående som kan ha rätt till stöd. Din närstående kan till exempel vara sjuk under en längre tid och i behov av omsorg eller ha funktionsnedsättningar.

Med närstående menas en person i familjen, som till exempel en partner, ett barn eller nära släkting. Det kan också vara en nära vän eller en granne. Du kan få stöd även om den som du vårdar eller stödjer inte bor tillsammans med dig.

Läs mer på sidan Anhörigstöd


Sidan uppdaterades: 6 april 2024