Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Vid risk för elavbrott

Ett strömavbrott kan uppstå på grund av väder och vind eller tekniska störningar. Det kan också uppstå när samhällets elförbrukning överskrider den el som finns att tillgå. Då kan det bli nödvändigt med tillfälliga planerade strömavbrott för att prioritera samhällsviktiga verksamheter, som exempelvis sjukhus. Här kan du läsa om hur du kan förbeda dig inför ett strömavbrott.

Stärk din hemberedskap

Att vara förberedd på strömlösa perioder är en del av din hemberedskap. Genom praktiska förberedelser blir det enklare att klara en besvärlig situation för dig och dina nära, oavsett om det är kortvarigt som vid manuella frånkopplingar, eller vid mer långvariga strömavbrott. Målsättningen är att de flesta invånarna ska kunna klara sig själva under några dygn, och gärna upp till en vecka. På så sätt kan samhällets resurser koncentreras till dem som behöver mer hjälp.

Läs mer om din hemberedskap och saker som är bra att ha hemma

Prenumerera på störningsinformation

I Knivsta kommun är det Vattenfall som är eldistributör. Genom att logga in på Mina sidor på Vattensfalls webbplats kan du skapa en avbrottsprenumeration och få sms eller e-post vid planerade eller oplanerade avbrott.

www.vattenfalleldistribution.se Länk till annan webbplats.

När strömmen kommer tillbaka

När du fått tillbaka strömmen igen är det viktigt att du inte belastar elnätet för mycket. Om alla kunder har maximal elförbrukning när strömmen kommer tillbaka efter ett stort avbrott uppstår obalans i elnätet och det kan bli avbrott igen. Vänta gärna några timmar med det som inte är så brådskande, till exempel tvätt och disk. När elen kommer tillbaka bör du kontrollera var elen är påslagen och om kranar står öppna.

Vid längre strömavbrott

En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Är det vinter och kallt kan du förvara kyl- och frysvaror utomhus.

Bevara värmen

Om värmen försvinner, försök att vistas i så få rum som möjligt och stäng dörren till de övriga rummen. Isolera gärna golven med extra mattor. Att bygga en koja med filtar över ett matbord eller att slå upp ett tält inomhus kan också vara ett sätt att hålla värmen.

Kan du elda i en öppen spis eller kamin är det självklart bra. Tänk på att vädra då och då så att du får in frisk luft. Det är också viktigt att alltid tänka på brandrisken när du eldar och använder levande ljus eller fotogenlampor. Gå aldrig och lägg dig utan att släcka levande ljus och andra alternativa ljuskällor.

Tappa upp vatten

Om du har möjlighet - fyll vatten i kastruller och tomma flaskor, eller ännu hellre i en vattendunk som du har i din krislåda. Vattentillförseln kan påverkas av strömavbrottet eftersom vattenpumpar drivs av el. Tappa gärna också upp vatten i hinkar för att kunna spola i toaletten.

Håll dig informerad

Om strömavbrott pågår under längre tid är det bra att kunna lyssna på P4 Uppland. Ha gärna en batteridriven radio eller en vevradio tillhands.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 16 januari 2024